Ericsson bygger ut nät i Iran

Foto: Holger Ellgaard

Ericsson kommer att bygga ut nätet åt Irans största mobiloperatör och har förbundit sig att sköta servicen åt en annan operatör fram till 2021.

Enligt Ericsson handlar det om att fullfölja redan undertecknade avtal.

Även om inte teleteknik berörs av FN:s sanktioner mot Iran är det uppenbart att ingen av de stora nätverksbyggarna vill prata högt om sina verksamheter i landet. Till Reuters säger Nokia Siemens att de inte deltar i den nya utbyggnaden och på kinesiska ZTE säger en talesman att de inte är inblandade, "såvitt han vet".

Av de stora nätverksbolagen är det bara Ericsson och Huawei som har kontrakt med operatörer i Iran. För Ericssons del betyder det uppgradering i ett fall och service i nio år till i ett annat.

I ett brev från en av Ericssons vice vd:ar till MTM Irancells ägare, som Reuters tagit del av, står det bland annat att det svenska bolaget inte ska göra något för att öka mediernas intresse ytterligare för affärerna. Det sägs också att Ericsson vill stärka samarbetet och tillsammans med ägarna lösa alla problem och utmaningar som MTM Irancell ställs inför. Inte direkt ett ordval som tyder på en avtrappning.

- Det är lite olyckligt formulerat och taget ur sitt sammanhang. Faktum är att vi slutför alla kontrakt och hösten 2010 beslutade vi att inte teckna några nya i Iran, säger Ericssons talesman Fredrik Hallstan till TT.

(TT)