Huawei och Chalmers ska lösa överbelastning i mobilnäten

Foto: sxc.hu

Huawei och Chalmers Tekniska Högskola inleder forskningssamarbete inom antennlösningar för mikrobasstationer.

Ett samarbetsavtal har skrivits med Chalmers Tekniska Högskola kring design och verifiering av antenner till mikrobasstationer. Utvecklingen av mikrobasstationer ska lösa problemet med överbelastning i mobilnäten i befolkningstäta områden där befintlig infrastruktur inte räcker till, exempelvis busstationer, tågcentraler, köpcentrum eller stora events. Arbetet på Chalmers kommer att ledas av professor Per-Simon Kildal.

Samarbetet med Chalmers är mycket värdefullt för oss. Mikrobasstationer är ett område med väldigt stor potential. Nu ska Huawei och Chalmers titta vidare på hur man kan ta hänsyn till omgivningen när man utvecklar och designar antennerna till stationerna, säger Mats Andersson, R&D-chef på Huawei i Göteborg.

Avtalet mellan Huawei och Chalmers innebär att ett forskningssamarbete inleds där Chalmers ska bidra med design och verifiering av mikrobasstationernas antenner. Chalmers ska även undersöka hur antennerna på nya sätt kan använda sig av omgivningen för att förbättra prestandan i näten.

Huawei kan ge oss en relevant kravbild som säkrar att vår forskning bidrar till att mobilnäten används på ett optimalt sätt. Vi har i vår grupp på Chalmers forskat fram en karakteriseringsteknik som fått kommersiellt genombrott för mobiltelefoner. Nu ska vi baserat på samma grundläggande teknik forska fram nya mikrobasstationer tillsammans med Huawei, och det är naturligtvis oerhört spännande, säger Per-Simon Kildal.