Snälltåget satsar på trafik till Norrlandsfjällen

Foto: Inlandsbanan

Planerna på nattågstrafik från södra Sverige till fjälldestinationerna i Lappland har funnits länge. Nu blir det verklighet. Snälltåget kommer att köra nattåg från Malmö, via Stockholm, med avstigning längs Inlandsbanan i Dorotea, Vilhelmina och Storuman för vidare transfer till fjälldestinationerna och en veckas fjällvistelse.

Satsningen är ett samarbete mellan Snälltåget, Inlandsbanan samt flera destinationer och aktörer i Hemavan, Tärnaby, Kittelfjäll, Borgafjäll och Dorotea som tillsammans i vinter erbjuder medvetna fjällresenärer från södra Sverige ett hållbart och säkert alternativ att ta sig till och från fjälläventyren i norr.

Det stora intresset och framgången med nattågstrafiken till Vemdalsfjällen ligger bakom idén om att titta närmare på förutsättningarna för tågtrafik norrut längs Inlandsbanan vintertid. Nu är aktörerna överens om att det finns möjligheter och har därför beslutat om att genomföra två resor i mitten av mars 2019. Fjälltåget är ett hållbart alternativ för vintersemester i fjällen. Hela resan är fossilfri, på Inlandsbanan som inte är elektrifierad körs tåget på förnyelsebart bränsle, RME - raps.

Fjälltåget har en kapacitet på 240 resenärer i liggvagnar samt en restaurangvagn som serverar varma samt kalla rätter och har fullständiga rättigheter.