Nu inleds bygget av en ny E22-etapp i Skåne

I Sverige börjar E22 i Trelleborg och går tvärs igenom Skåne och Blekinge upp till Norrköping. Vägen går förbi bland annat Malmö, Lund, Kristianstad, Sölvesborg, Karlshamn, Karlskrona, Kalmar, Oskarshamn och Västervik. Sträckan i Sverige är 56 mil lång. Foto: Trafikverket

Nu meddelar Trafikverket att bygget av nya E22 genom Skåne drar igång. Den 22 maj sker spadtagsceremonin i Vä i Kristianstads kommun. Den nya vägen innebär en bättre miljö för de närboende och en smidigare resa för bilisterna.

E22 ska byggas om mellan Sätaröd och Vä i nordöstra Skåne. Den nya vägen ska gå utanför de närliggande tätorterna istället för igenom. Det ger en bättre miljö för de som bor i närheten, och en smidigare och tryggare resa för bilisterna. Vägen är 15 kilometer lång och kommer att vara klar 2023.

E22 är i dag hårt trafikerad och olycksdrabbad. Det ligger fastigheter nära vägen och de som bor där störs av bullret från trafiken. Genom att bygga om E22 till motorväg och mötesfri väg utanför tätorterna, blir vägen säkrare och miljön bättre för dem som bor utmed vägen. Vägen bidrar också till att utveckla näringslivet och öka rörligheten på arbetsmarknaden inom Öresundsregionen.
Källa: Trafikverket