Kinesiska Harbin bygger en vintersportsstad på 85 hektar

Kinesiska staden Harbins traditionella isfestival. Foto: Flickr. Released under the GNU Free Documentation License.

Finlandssvenska företagaren, Thomas Zilliacus, som flyttade till Singapore när han var direktör i Nokia planerar att bygga en jättelik vintersportstad i Harbin i nordöstra Kina. Zilliacus företag Yuuzoo ska bygga ”världens bästa utbud av vintersport”, rapporterar finska dagstidningen Kauppalehti.

Den 85 hektar stora kinesiska vintersportsstaden kommer att bestå av tusentals bostäder, företagsfastigheter, hotell, en multiarena och andra idrottsrelaterade byggnader.

Det är Kinas statligt ägda Harbin Water Investment Group som har beställt projektet, som beräknas kosta två till fyra miljarder euro.

Yuuzoo är ett företag som förenar sociala nätverk och relevanta nätbutiker. Företaget har flera applikationer, bland annat ett betalningssystem. Yuuzoos omsättning var cirka 70 miljoner euro år 2016.

En allmän projektplan borde vara klar i mitten av juni och förhandlingarna med finansiärerna är redan slutförda. Zilliacus önskar att själva byggandet blir ett samarbete mellan finländska och kinesiska företag.

De olympiska vinterspelen i Peking 2022 har motiverat Kina att försöka bli världsledande på vinteridrottsmarknaden. För att kunna nå målet kommer man att investera 800 miljoner euro fram till år 2025.

Källa: Kauppalehti (Affärstidningen på sv.)