Fjärrkyla allt viktigare även i Qatar

Priset delades ut i Doha, Qatar i samband med den internationella fjärrkyla- och fjärrvärmekonferensen den 24-25 oktober 2017. Foto: Pixabay, HansenHimself

Lusail City District Cooling har valts ut som vinnare i ”Global District Energy Climate Award” i kategorin ”New Scheme”. Fjärrkylasystemet kommer att bli ett av de största i världen och ge energibesparingar på upp till 45% vilket medför minskade koldioxidutsläpp på 520 000 ton per år. Fjärrkylan utvecklas och levereras av utility-bolaget Marafeq Qatar, med omfattande och långvarigt stöd av Devcco, ett svenskt företag specialiserat på projekt- och affärsutveckling inom energisektorn.

Fjärrkyla är en teknik där centralt producerat kallvatten distribueras till flera byggnader för luftkonditionering och andra kyländamål. Generella fördelar är storskalig energieffektivitet och avsevärt minskade utsläpp av växthusgaser.

Priset delades ut i Doha, Qatar i samband med den internationella fjärrkyla- och fjärrvärmekonferensen den 24-25 oktober 2017. Sverige representerades av ambassadören i Qatar, Ewa Polano, och Devcco representerades av Pär Dalin och Eric Lindström.

Nomineringarna till ”Global District Energy Climate Awards” granskades av en internationell expertpanel, bestående av bland annat International Energy Agency (IEA) och FNs miljöprogram (UNEP) och leddes av IEAs Technology Network.

Lusail District Cooling skapades för att förse den progressiva och toppmoderna stadsutvecklingen Lusail City med fjärrkyla med högsta internationell standard. Fjärrkylan i Lusail City kommer att leverera kylvatten i ett slutet distributionsnätverk till kunder med ett sammanlagt behov på 1800 MW termisk energi vilket gör det till ett av världens största fjärrkylasystem. Distributionsnätverket är idag nästan helt utbyggt, och systemet levererar fjärrkyla från två centrala produktionsanläggningar.

Fjärrkylan i Lusail har utvecklats och levereras av Marafeq Qatar, som grundades i mars 2009 och som har specialiserat sig på att tillhandahålla kompletta system och tjänster inom bland annat energi, kommunikation och vatten- och avlopp till fastighetsutvecklare inom olika områden.