Utsläppsfri bilpool grundad i Amsterdam

Bilpoolen är enligt ett smart alternativ där kollektivtrafik inte är ett alternativ. Foto: Hyundai

Hyundai Motor har lanserat sin första renodlade elbilpool i centrala Amsterdam. Baserat på ett friflytande koncept kan kunder till ”IONIQ car sharing” kunder hämta och lämna bilarna var de vill i Amsterdam med omnejd.  Detta anses hjälpa till med att förbättra luftkvaliteten i den holländska huvudstaden genom att göra utsläppsfri bilkörning tillgänglig för alla.

”Vi är stolta över att ha initierat vår första europeiska bilpool helt baserad på elbilar. Tack vare den hjälper vi dessutom den holländska regeringen att nå sina miljömål,” säger Thomas A. Schmid, Chief Operating Officer på Hyundai Motor Europe.

”Genom lansering av 15 nya miljöbilar fram till 2020 skall Hyundai Motor fortsätta hålla en ledande roll när det kommer till miljöbilar. Vi erbjuder redan nu den största variationen av drivlinor bland alla biltillverkare (el, hybrid, laddhybrid och vätgas) för att kunna möta våra kunders olika behov och forma framtidens bilkörning.”

De nederländska förhållandena med milt klimat, inga berg och korta avstånd att köra på låga hastigheter utgör helt perfekta förutsättningar för alternativa drivlinor. Tack vare dessa förhållanden erbjuder Hyundai IONIQ electric en enastående räckvidd på upp till 280 km på en laddning, den just nu längsta räckvidden som erbjuds av någon renodlad elbilpool i Europa.

Kunderna  kan färdas över hela Nederländerna. Amsterdam-Rotterdam (80 km enkel resa), Amsterdam-Nijmegen (120 km) eller Amsterdam-Eindhoven (125 km) är alla tur och retur-resor som kan köras på en enda laddning. Oavsett vart kunderna vill köra är villkoret att bilen måste lämnas tillbaka i Amsterdam.

Så snart batteriet börjar bli urladdat är det bara att koppla bilen till någon av de 2200 publika laddstolpar som Amsterdam erbjuder. IONIQ electric är utrustad med ett 28 kWh stort lithium-ion polymer-batteri som kan laddas över natten när man lämnar tillbaka bilen.

Att registrera sig som medlem tar bara några minuter och ansökan kan göras via IONIQcarsharing.nl eller direkt framför bilen via IONIQ car sharing app som finns tillgänglig på Apple eller GooglePlay store. Betalningsinformation och ett skannat körkort skickas via vanliga digitala kanaler. Genom appen kan användarna sedan enkelt hitta en bil i närheten, reservera den eller boka den för direkt bruk.

En mobil snabbladdare (22 kW), installerad i bakluckan på en IONIQ electric kommer dessutom kunna ladda alla 100 IONIQ-bilarna vid behov. Genom att erbjuda bil-till-billaddning levererar Hyundai Motor just den mobila laddinfrastruktur ”on demand” som dagens progressiva kunder kräver.

Hyundai IONIQ electric är en del av IONIQ-familjen som består av tre olika modeller. Hyundai Motor är den första biltillverkaren i världen att erbjuda elbil, hybrid och laddhybrid i en och samma karosstyp. Sedan lanseringen förra året har Hyundai Motors hittills sålt mer än 15 000 IONIQ. 

Källa: Hyundai