LNG-fartyget Megastar har levererats till Tallink

Foto: Tallink-Silja

Det LNG-drivna höghastighetsfartyg Megastar levererades enligt tidsplan till Tallink av Meyer Åbovarvet den 24 januari. Megastar kommer att sätta en ny standard för kundkomfort och miljövänlighet på rutten Helsingfors-Tallinn.

När Megastar sätts i trafik mellan Helsingfors och Tallinn den 29 januari 2017 kommer hon att vara det mest tekniskt avancerade höghastighetsfartyget på Östersjön. Megastar drivs inte bara av miljövänligt LNG-bränsle (flytande naturgas) utan har även en mycket avancerad skrovform vilket resulterar i betydande bränslebesparingar när fartyget är i drift. 

– Att koppla samman Finland och Estland och i förlängningen, Nordeuropa till Baltikum, samt att vara det föredragna navet för detta är ett viktigt mål för oss. Med Megastar blir detta den modernaste knytpunkten till havs i regionen. Vi har undersökt vad våra kunder söker i ett nästagenerationsfartyg och har därefter i ett tätt samarbete med Meyer Åbo tagit fram en ny, funktionell design av fartyget. Jag är säker på att resultatet kommer att glädja alla våra kunder. Vi är mycket tacksamma att Meyer Åbo har lyssnat noga till våra önskemål och byggt ett utmärkt fartyg för oss. Genom att ha levererat ett fartyg med den senaste miljövänliga teknologin, som dessutom överträffat våra förväntningar på bränsleeffektivitet och ökad komfortnivå med låga vibrationer visar Meyer Åbo på kompetensen och kvaliteten i den finska varvsindustrin, säger Janek Stalmeister, vd för Tallink Grupp när han förklarar visionen för bolagets investering på 230 miljoner euro.  Det har tagit drygt två år att färdigställa Megastar, något som kan beskrivas närmast som en tvärvetenskaplig insats.  – Vi började arbetet med Megastar genom att föreställa oss hur en ny design kan ge en ny nivå av fartygstrafik. Processen involverar mer än ett års designarbete som har varit nära kopplat till, och i viss mån, överlappat med byggandet, monteringen, finjusteringen och testningen av fartyget. Men sanningens ögonblick kommer i slutskedet, när vi kan leverera ett stort och sofistikerat fartyg så som vi gjort idag med Megastar – en produkt av fantastiskt lagarbete som tillsammans är större än alla individuella insatser. Vi tackar Tallink för deras förtroende och goda samarbete. Jag vill också tacka alla de som byggde fartyget: vårt varvslag i Åbo och våra många specialiserade leverantörer, säger Jan Meyer, vd på Meyer Åbo.

Megastar erbjuder tre reseklasser, standard även kallad Star Class, uppgraderad Comfort Class och Business Class. För första gången finns det även två separata lounger även för standardklassen - Sitting lounge och Driver`s lounge för lastbilsförare.

Det finns sju olika restauranger och kaféer ombord på Megastar, vilket inkluderar bufférestaurang, à la carte-restaurang, snabbmatsrestaurang och kaféer. Även pubar och barer finns på det nya fartyget. En lekplats finns för passagerare som reser med barn.

Travellers Superstore förstärker med 2800 kvadratmeters shoppingområdet uppdelat på två däck.

Megastar kommer också att öka standarden för passagerare som reser med bil. Dubbla nivåer av lastutrymme och ett bredare bildäck kommer att förbättra tiden för av- och påkörning.  Bilplatser av samma typ som vid shoppingcenter kommer att kunna ge tillträde till bilen under färden, vilket ger ökad komfort för resenärer som tar till vara på Megastars shoppingmöjligheter.

Megastar är 212 meter lång och har plats för 2 800 passagerare. Marchfarten ligger på 27 knop.  Fartyget använder LNG som drivmedel, men kommer även att kunna köras på diesel. Med LNG som drivmedel blir Megastar ännu mer miljövänligt då varken svavel eller sotpartiklar bildas. Utsläppen av kväve och koldioxid kommer också att minska. Megastar har tagits fram specifikt och skräddarsytts för rutten Tallinn–Helsingfors och följer de nya och mer strikta utsläppsbestämmelser som uppförts för ECA-området, Östersjön inräknat. 

Megastar medfinansieras av EU, Connecting Europe Facility, Transport – Motorways of the Sea.