Västtrafik investerar i ny färja

Foto: Thomas Harrysson

Västtrafiks styrelse säger ja till att investera i en tredje färja som ska gå i Göteborgs älvskytteltrafik. Leveransen av den nya färjan är beräknad till hösten 2018, förutsatt att regionstyrelsen godkänner beslutet.

Den nya färjan ska inledningsvis förstärka trafiken på Älvsnabbare mellan Stenpiren och Lindholmen, där det idag är ett stort resande (1,4 miljoner resor 2016). Investeringen sker inom ramen för befintligt avtal.

– Med ytterligare en färja kan vi köra femminuterstrafik i rusningstrafik över älven, vilket skulle vara en välbehövlig förstärkning för att klara det ökande resandet, säger Christer Olsson, ansvarig för Västtrafiks färjetrafik.

På några års sikt kan färjan också användas för att köra ersättningstrafik när de stora infrastruktursatsningarna genomförs i Göteborg. I ett senare skede (2023-2025) kan den komma att gå i trafik mellan Göteborg city och Frihamnen, där en framtida färjelinje kan komma att gå.

I samband med beslutet att investera i en ny färja kommer Västtrafik utreda hur en övergång till elhybriddrift kan ske, för att minska färjetrafikens klimat- och miljöpåverkan. Det arbetet förväntas vara klart under våren 2017.

Investeringen i en ny färja till älvskytteltrafiken sker under förutsättning att Göteborgs Stad fortsätter att delfinansiera trafiken och att regionstyrelsen godkänner beslutet. Den nya färjan är planerad att sättas i trafik i samband med tidtabellskiftet i augusti 2018.