Nytt sparpaket för krisande SAS

Foto: SAS

Flygbolaget SAS redovisar ett oväntat kraftigt vinstfall och presenterar nya strukturåtgärder i sitt bokslut för räkenskapsåret som avslutades i oktober.

Etablering utanför Skandinavien är ett nytt grepp som ska prövas.

Med hänvisning till förändrade marknadsförutsättningar höjs ambitionen i strukturåtgärderna, bland annat genom en omorganisation som öppnar för så kallad outsourcing, där verksamhet läggs ut på underleverantörer.

Dessutom ingår effektiviseringar av marktjänst, tekniskt underhåll och den flygande verksamheten.

"Efter att ha outsourcat stora delar av våra marktjänster och det tekniska underhållet, ska vi arbeta vidare med digitalisering för att optimera resursutnyttjandet och planeringen", skriver vd Rickard Gustafson i en kommentar.

Flexibilitet och ökad produktivitet är ledord för förändringarna.

"Vi överväger därför att vända riktning på delar av vår produktion genom att etablera flygverksamhet med bas utanför Skandinavien", skriver Gustafson.

För fjärde kvartalet redovisar SAS en vinst före skatt på 577 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal. Det kan jämföras med en vinst på 867 miljoner kronor motsvarande kvartal ett år tidigare.

Resultatet var sämre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst före skatt på 762 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

Omsättningen steg till 11 135 miljoner kronor, från 10 903 miljoner kronor ett år tidigare.

Det blir ingen utdelning för räkenskapsåret till ägarna av SAS stamaktier, däremot får ägarna av preferensaktier 50 kronor per aktie.

Bland SAS huvudägare är svenska staten störst, med en ägarandel på 17,3 procent. Andra storägare är danska och norska staten samt Wallenbergsfären.

(TT)