Malmö säkrar stadens infrastruktur

Malmö Stadsnät har sedan tidigare avtal med Elektroskandia och köper löpande fibermateriel, kabelbrunnar med mera. Foto: Elektroskandia

Malmö Stadsnät arbetar sedan lång tid tillbaka med säkerheten kring den fysiska infrastrukturen för fibernätet. En satsningarna som nu genomförs är att förse kabelbrunnarna med låsbara innerlock.

Malmö stad förvaltar och bygger fibernät för framtidens infrastruktur. Man erbjuder operatörer, villor, bostadsrättsföreningar, flerbostadsfastigheter, samfälligheter med flera en oberoende och framtidssäkrad kommunikationsmöjlighet. Som en aktör som tillhandahåller elektroniska kommunikationsnät har Malmö Stadsnät att förhålla sig till Post- och Telestyrelsens (PTS) säkerhetsregler. PTS har bland annat till uppgift att verka för att samhällets behov av robust och säker kommunikation tillgodoses och säkerhetsreglerna går ut på att alla i Sverige ska kunna kommunicera i säkra kommunikationsnät. Bland säkerhetsreglerna märks bland annat att krav på ett systematiskt och långsiktigt säkerhetsarbete, riskanalyser och omfattar såväl tekniska som organisatoriska säkerhetsåtgärder.

Ökade säkerhetskrav
– Kraven på att höja säkerheten har ökat, inte minst under det senaste året med det allt mer osäkra omvärldsläget. Hotbilden, med risk för sabotage, åtkomst av känslig information med mera har ökat. De elektroniska kommunikationerna spelar idag en omfattande roll för i stort sett alla samhällsfunktioner och det är av största vikt att de alltid fungerar. Därför arbetar vi aktivt, med utgångspunkt från PTS direktiv, för att ständigt uppgradera säkerheten. Det gäller såväl den fysiska infrastrukturen som våra system och rutiner rent allmänt, säger Daniel Povoa, projektledare på Malmö Stadsnät.

Låsbara innerlock på kabelbrunnar
När det gällde att ytterligare säkra stadens fysiska infrastruktur är kabelbrunnarna en av våra prioriterade säkerhetsaktiviteter.

bild
Robin Olsson, stadsnätschef Malmö Stadsnät, Morgan Olofsson, Elektroskandia, Patrick Berggren, Melbye Skandinavia samt Daniel Povoa, Malmö Stadsnät. Foto: Elektroskandia

– Det är ju av största vikt att ingen obehörig kan ta sig ner i kabelbrunnarna och komma åt våra fibernät. Samtidigt är det nödvändigt att fibertekniker och schaktentreprenörer har tillträde då det ska utföras servicearbeten med mera. Nu är brunnarna låsta med en specialbult, enligt tillverkarens direktiv, men detta kommer vi nu även att komplettera med låsbara innerlock, säger Daniel Povoa.

Pilotprojekt
– Den första vändan är ett pilotprojekt med låsbara innerlock till ett 60-tal brunnar, som vi beställt av Elektroskandia. Därefter gör vi en utvärdering innan vi fortsätter uppgraderingen. Vi tittar också på möjligheten att ha digitala lås på innerlocken framöver. Det innebär att man kan öppna med hjälp av sin mobiltelefon, vilket gör att vi slipper osäker och dyr nyckelhantering och kan ge tillträde endast vissa tider. Vi ser positivt på att med ny teknik kunna höja säkerhet ytterligare i vårt nät, säger Daniel Povoa.