Ny trafikled planeras i nordöstra Kungsbacka stad

Den planerade Hedeleden sträcker sig från från Hede station genom skogen och ut till Hällingsjövägen. Foto: Kungsbacka stad

En trafikled planeras mellan Hede station och Hällingsjövägen för bättre trafik i samband med utvecklingen av nordöstra Kungsbacka stad. I skogsområdena intill ska det på sikt bli mer lättillgängligt för motion och eller annan rekreation. Nu är detaljplanen för Hedeleden och Klippebergen öppen för synpunkter.

Kungsbacka kommun arbetar med detaljplan för Hedeleden och Klippebergen vid Hede och Tölöängar. Planarkitekt Sofia Wiman som arbetar med detaljplanen hoppas att det kommer in synpunkter.

– Samråd av detaljplaner är en viktig del i arbetet då både invånare och myndigheter kan vara med och bidra med synpunkter till det vi föreslår. Det är bra när vi får in synpunkter från de som bor i närheten och som använder området till vardags, säger Sofia Wiman.

Klippebergen som består av skog och enklare stigar ligger nära befintliga bostäder och används på olika sätt. Förslaget i detaljplanen innebär främst att bevara naturen för framtiden men även möjlighet att utveckla motionsspåren.

– När vi planerar för nya områden är det viktigt att det finns natur som man lätt kan ta sig till. Oavsett om det är för att motionera, leka eller bara vara i naturen så ska naturen vara lättillgänglig för de som bor här, säger Sofia Wiman.

Hedeleden har funnits med i kommunens planering för utveckling av Voxlöv under lång tid och denna detaljplan är en del av trafikledsplan, förstudie för vägen samt planprogram. När planprogrammet för nordöstra Kungsbacka stad godkändes hösten 2019 beslutade kommunstyrelsen att Hedeleden var den detaljplan som skulle startas först inom programområdet. Leden ska bli kopplingen till Hede station för de kommande bostadsområdena i Voxlöv och Tölö ängar.