Långa processer för installation av elbilsladdare

i regel beslutstider på mellan 3-12 månader för laddboxinstallation. Foto: Laddsmart

För att kartlägga hur den typiska installationen för en bostadsrättsförening ser ut har informationsportalen Laddsmart.se tagit kontakt med drygt 80 aktörer som erbjuder laddstolpar för bostadsrättsföreningar Med resultaten från den unika marknadsundersökningen kan en bostadsrättsförening nu alltså få en bättre uppfattning på vad som kan förväntas inför installationsprocessen.

Slutsatserna som kan dras från undersökningen bland aktörer som erbjuder laddstolpar och installation för bostadsrättsföreningar (BRF) är följande: Genomsnittstid från intresse till beslut är drygt ett halvår.Platsbesök innan installation sker nästan alltid. Markarbeten är vanligt förekommande. Uppgradering av elsystem i samband med installation av laddstolpar är ej särskilt vanligt. Vanligast finansieringsupplägg är förhöjd parkeringsavgift och/eller extraavgift på förbrukad el för laddning.

– Det är en ganska lång beslutsprocess för en bostadsrättsförenings styrelse eftersom de flesta jobbar på ideell basis och det är en del moment som ska gås igenom. Beroende på hur stor investering föreningen ämnar att göra ser vi i regel beslutstider på mellan 3-12 månader, berättar Marcus Andersson, vd på laddlösningsföretaget North Projects.

– Från att behovet av laddstolpar har identifieras till att leverantör kontaktas för offert, till platsbesök och sedan installation så brukar det ta minst sex månader, kommenterar Martin Bertilsson, CFO på laddlösningsbolaget Easy Charging.

– Vissa av resultaten var väntade, andra kom mer som en överraskning. Det är alltid kul att vi som oberoende aktör kan dela med oss med användbar information grundad på fakta till BRF:er som går i tankarna på att installera laddstolpar, avslutar Emil Ponnert, medgrundare till Laddsmart.se.