14 miljoner cyberattacker stoppades proaktivt under 2021

Nätverksövervakning är en metod som kommer att vara avgörande för att förhindra att cyberriskerna ökar under 2022. Foto: Trend Micro

Trend Micro har summerat antalet cyberhot som blockerats av deras Smart Protection Network (SPN) under förra året, en siffra som uppgår till hela 94,2 miljarder. Hoten var riktade mot såväl konsumenter som statliga myndigheter och både stora som små företag.

Summeringen visar en ökning på 42 procent från 2020 års siffror. Cyberkriminaliteten var också större under andra halvan av 2021, då antalet blockerade hot uppgick till 53 miljarder, jämfört med 2021 års första halva om 41 miljarder.

Trots en tvåsiffrig ökning av cyberhot från 2020 till 2021, så blockerade Trend Micro 66 procent färre ransomwareattacker under förra året. Det styrker tesen att dessa hot istället blir allt mer riktade. En annan bidragande faktor till denna minskning är att fler ransomwareattacker stoppas i ett tidigare skede, innan de hunnit sättas i verket. Över 14 miljoner attacker stoppades proaktivt under 2021, innan de kunde påverka någon.

– Säkerhetsteam bör vara redo för ännu ett år med stora mängder cyberhot, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare hos Trend Micro. Om vi siar om året vi har framför oss är det mycket troligt att vi har IoT-system, leveranskedjor, molnmiljöer och inte minst DevOps i cyberkriminellas kikarsikte. Därför är det hög tid att redan nu ha en plan för det.

Förbättrad riskbaserad patching, XDR, härdning av servrar, Zero Trust, nätverksövervakning och DevSecOps är metoder som kommer att vara avgörande att ha koll på för att förhindra att cyberriskerna ökar under 2022.