Fett i avloppsledningarna ger vattenskador

Matfett ett allt större problem i avloppsnäten. Foto: Örebro kommun

Matfett och matlagningsolja som spolas ner i ledningsnätet ökar. Det finns risk stora fettklumpar i rören orsakar stopp i ledningarna och översvämning i fastigheter.

Fastighetsägare ansvarar för att installera, ta hand om och tömma fettavskiljare när de hyr ut lokaler till restauranger, café eller andra företag som hanterar livsmedel. Även privatpersoner kan enkelt hjälpa till genom att ta hand om och slänga rester av matfett och olja i avfallet efter matlagningen.

På restauranger, caféer och andra företag som hanterar livsmedel ska fettavskiljare installeras. Fett får inte spolas ut i avloppet då det stelnar och orsakar stopp i ledningarna. Det kan också orsaka dålig lukt och bilda den giftiga gasen svavelväte. Fettet behöver därför tas om hand på annat sätt. I en fettavskiljare fångas rester av matfett, matlagningsolja och liknande upp i en särskild behållare för att inte rinna ut i avloppet.

– Det är fastighetsägaren som ansvarar för att fettavskiljare installeras och underhålls, berättar Jonathan Björklund, abonnentingenjör på Kundservice Vatten och avlopp.

De senaste åren har det förekommit fettklumpar i avloppet på flera orter runt om i landet. I Luleå rapporterades det redan 2017 om fettklumpar stora som fotbollar som flöt omkring i avloppet. Hösten 2018 fick Kungsbacka kommun suga upp en fettklump på hela fem ton. Hösten 2019 upptäcktes en fettklump på en meter i diameter i en pumpstation i Västerås. I Stockholms avlopp har också fettklumpar på flera ton påträffats under de senaste åren och förra året upptäcktes en stor fettklump i Malmö. Det är bara några exempel.

– Fett i ledningarna orsakar stopp, översvämningar och vattenskador, berättar Christopher Jennebo, planerare på Ledningsnät Vatten och avlopp. Fett som spolas ner i diskhon stelnar när det kallnar och fastnar då i ledningarna. Efterhand byggs stora fettklumpar upp som gör att avloppsvattnet inte kommer förbi.

För att få bort fettklumparna behöver ledningen spolas. Fettklumpar kan också sitta fast riktigt hårt på innerväggarna på rören. Då måste de slås bort med ett specialverktyg. Fettklumparna som spolas loss sugs upp av spolbilen ur en brunn nedströms. Detta för att de inte ska följa med avloppsvattnet och stoppa upp på nytt längre bort i ledningarna.

Problematiken med fett och olja i ledningsnätet orsakar stora kostnader för