Mindre Hackspett och Gröngöling stoppar byggnation av väg 940

Trafikverket får nej av Mark- och miljööverdomstolen. Foto: Trafikverket

I en dom från Mark- och miljööverdomstolen meddelas att Trafikverkets överklagan har avslagits. Det innebär att Trafikverket behöver söka artskyddsdispens för fågelarterna Mindre Hackspett och Gröngöling innan bygget av nya väg 940 kan påbörjas. Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, har givit utslag i domen som rör fågelarterna mindre hackspett och gröngöling. Trafikverkets överklagan har avslagits vilket betyder att artskyddsdispens krävs innan nya väg 940 kan börja byggas. Trafikverket arbetar nu med dispensansökan för Mindre Hackspett och Gröngöling. Denna ansökan kommer att skickas in till Länsstyrelsen så snart den är klar.

Trafikverket har arbetat med förebyggande skyddsåtgärder för att inte skada de arter som är skyddade enligt artskyddsförordningen. Dessa åtgärder har vidtagits eftersom det framgått att dispensmöjligheterna är begränsade, läs mer om detta i följande handlingar:

Eftersom Trafikverket arbetat med förebyggande skyddsåtgärder och inte anser sig komma i konflikt med 4 § 4 artskyddsförordningen, samt att dispensmöjligheterna är begränsade överklagade Trafikverket detta föreläggande till Mark- och miljödomstolen. När överklagan avslogs överklagade Trafikverket till MÖD.