Kungsängsverket i Uppsala får omfattande upprustning

Forsen byggleder utbyggnad av reningsverk i Uppsala. Foto: Uppsala Vatten

Två nya reningsbassänger, en ny anläggning för grovrening och modernisering av maskinutrustningen – Kungsängsverket i Uppsala får en omfattande upprustning och utbyggnad de närmaste åren. Forsen ansvarar för byggledningen i samverkan med uppdragsgivaren Uppsala Vatten.

– Det är ett tekniskt väldigt avancerat projekt som kräver minutiös samordning eftersom verksamheten aldrig får stanna, säger Forsens affärsansvarige Robert Ohlsson.

Uppsalas invånarantal växer hela tiden och reningsverkets kapacitet måste därför löpande ses över. Nu tar Uppsala Vatten ett större grepp, där man både bygger ut och moderniserar för att kunna hantera de ökade vattenmängderna. Samtidigt anpassas anläggningen efter ökade krav på en effektiv avloppsvattenrening.

Uppdraget att byggleda projektet har i konkurrens gått till Forsen, som har ramavtal med Uppsala Vatten.

– De har goda referenser och vi har arbetat tillsammans under tidigare etapper. Så Robert Ohlsson blir min högra hand under hela projektet, säger Hans Hörting, projektledare på Uppsala Vatten.

Uppdraget omfattar en ny anläggningsdel för grovrening i A- och B-blocket som ersätter befintlig anläggning, samt rivning och nybyggnad av de två försedimenteringarna i A-blocket, FS-A1 och FS-A2. De två nya försedimenteringsbassängerna ska byggas i samma läge som de gamla men lite närmare varandra och förses med en gemensam överbyggnad och teknikutrymme.

– Det är ett utmanande projekt på flera plan, säger Robert Ohlsson. Det är en komplicerad grundläggning eftersom det är dåliga markförhållanden i området, som ligger precis intill Fyrisån. Men framför allt får reningsverket aldrig stanna, till skillnad från andra byggprojekt där du exempelvis kan stänga av gator om det behövs.

Detta kräver mycket detaljplanering och grävningarna börjar inte förrän i månadsskiftet september/oktober.

– Vi har ett nära samarbete med både entreprenören NCC och de som ansvarar för driften av Kungsängsverket, säger Hans Hörting. Det krävs en god framförhållning, en tät kommunikation och närvaro på plats. Det går aldrig att luta sig tillbaka och tro att det löser sig själv vid ett sådant här projekt.