Får 62,5 miljoner kronor i stadmiljöbidrag för brobygge

Karlstads kommun får sammanlagt 62,5 miljoner i stadmiljöbidrag för brobyggnation. Foto: Karlstads kommun

Karlstads kommun får sammanlagt 62,5 miljoner i stadmiljöbidrag för byggnationen av en gång- och cykelbro mellan Färjestad och Råtorp, samt gångbron Trädgårdslänken över järnvägen. Trafikverket som delar ut bidraget till satsningar för hållbara stadsmiljöer meddelade idag att ansökningarna godkänns.

Trädgårdslänken får upp till 27,5 miljoner i bidrag och cykelbron upp till 35 miljoner. Kommunen har tidigare fått bidrag för projektet Vikenförbindelsen och byggnationen av snabbusslinjen Karlstadstråket. Statens syfte med stödet är att uppmuntra effektivare kollektivtrafik samt goda och hållbara stadsmiljöer.

Trädgårdslänken ska knyta ihop stadsdelarna norr och söder om järnvägen. Bron kommer bli en förlängning av Västra Torggatan i ena änden och Stadsträdgården i andra. Bron kommer också fungera som entré till ytterperronger och andra resefunktioner. Förhoppningen är att bron kan stå klar 2023.

– Genom Trädgårdslänken får vi ett sammanhållet gångstråk mellan Stadsträdgården och Sandgrundsudden, två av våra mest populära grönområden både för Karlstadsbor och besökare, säger Sören Jonsson projektledare för Tåg i tid och resecentrum.

Gång- och cykelbron mellan Råtorp och Färjestad är tänkt att knyta ihop Karlstads norra stadsdelar. Den nästan 290 meter långa bron är en satsning för att göra Karlstad till en attraktivare och mer tillgänglig cykelstad. Bron har varit planerad länge och har även tidigare beviljats stadsmiljöbidrag. 2019 avbröt kommunen den pågående upphandlingen eftersom anbuden inte rymdes inom budgeten. Kommunen tog omtag och sökte mer bidrag, 35 miljoner i stället för 20, som alltså nu blivit beviljat.

– Det känns bra att vi nu fått mer i bidrag vilket kan göra att bron blir verklighet. Det här är ett attraktivt stråk för att promenera och motionera och förhoppningen är att det kan bli ännu mer attraktivt och en smidig tvärförbindelse tack vare bron, säger Henrik Lander (C) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden. 

Kommunen ska nu återuppta arbetet med gång- och cykelbron och upphandling för en byggnation.