Nordlink: Kabel ansluter norska och tyska elmarknader för första gången

Kabeln ansluter norska och tyska elmarknader för första gången och bidrar därför till att säkerställa mer förnybar energi. Foto: Tennet

Torsdagen den 27 maj öppnas nya sjökabeln mellan Tyskland och Norge av de två statscheferna. 

Sjökabeln mellan Tyskland och Norge med en längd av 623 kilometer är bara några dagar från dess officiella öppning. Den 27 maj markerar en digital händelse med deltagande av Angela Merkel, berättar systemoperatören Statnett i ett uttalande.

- Nordlink är ett stort och viktigt projekt för framtidens klimatneutrala energisystem. Vi är stolta över att ha slutfört detta projekt och satt ytterligare ett världsrekord. Detta är en teknisk prestation och det har krävt noggrann planering och exakt arbete", säger Hilde Tonne, VD för Statnett.

Projektet licensierades av det norska olje- och energiministeriet 2014. Sommaren 2017 installerades den första delen av sjökabeln. Testkörningen av kabeln startade i december 2020 och kabeln gick i normal drift i mars 2021.

Nordlink kommer att ha en kapacitet på 11,7 procent. i början av verksamheten för att öka med ytterligare 11,7 procent per år tills den når 70 procent i slutet av 2025, vilket är obligatoriskt enligt EU-lagstiftningen.

År 2025, när Nordlink kommer att kunna erbjuda större delen av kapaciteten för marknadshandel, förväntas det tyska elnätet förstärkas med en helt ny kabelkorridor från norr till söder om 2 GW.