Estland: Byggföretaget Leonhard Weiss utvidgar baltiska järnvägsstationen i Tallinn

Baltiska stationen i Tallinn. Foto: Kristjan Lust, Flickr...

Eesti Raudtee och byggföretaget Leonhard Weiss har tecknat ett kontrakt för utbyggnad av Baltiska järnvägsstationen (Balti jaam) i Tallinn till ett värde av drygt 3,3 miljoner euro, vilket inkluderar byggandet av två nya stationsspår med en plattform och byggandet av ytterligare huvudspår mellan viadukten på Paldiski Street och hållplatsen Kitseküla.

Förra året firade en av Tallinns äldsta tågstationer, Balti jaam, sitt 150-årsjubileum. Även om stationen har moderniserats kontinuerligt genom åren har inga nya plattformar lagts till under en tid.

- Vi är mycket glada över att kunna börja bygga ut Baltiska järnvägsstationen, som är ett så viktigt transportcentrum för staden Tallinn, eftersom inga nya plattformar har byggts där på årtionden och de senaste stora renoveringsarbetena med plattformar genomfördes 2012 , säger Riho Vyatkin, chef för järnvägsoperatören Eesti Raudtee.

Kontraktet omfattar byggandet av två nya stationsspår och en plattform som skapar förutsättningar för att fler tåg ska hanteras i stationen.

- Idag använder tågen öster- och söderut samma spår för att kunna avgå och anlända till stationen, men det kommer att finnas två nya spår i framtiden. Även med tanke på de stora investeringar som Eesti Raudtee kommer att göra under de kommande åren i elektrifiering och modernisering av trafikstyrningssystem, är en utbyggnad av stationen är en bra förutsättning för att kunna öka antalet avgångar för persontåg, tillade Vyatkin.

Arbetet är planerat att börja redan under andra kvartalet i år och byggandet av en ny järnvägsviadukt på Paldiski Street pågår redan som en åtföljande åtgärd.

Enligt Indrek Kaliste, styrelseledamot i Leonhard Weiss OÜ, är detta ett mycket viktigt projekt när det gäller att förbättra kvaliteten på persontransporter med tåg, eftersom det kommer att öka järnvägens tillförlitlighet i Tallinns Baltiska järnvägsstation och skapa förutsättningar för bättre persontrafik.

Byggnadsarbetena inne i stationen kommer inte att störa tågtrafiken avsevärt eftersom alla nuvarande plattformar kommer att förbli i drift under byggtiden. Stora byggnadsarbeten i Kitseküla-området, inklusive vissa trafikhinder uppstår trots allt under hösten och kommer att meddelas passagerarna i förväg.