Norska Norled bygger världens första vätgasdrivna färja

Världens första vätgasdrivna bil- och passagerarfärja, MF Hydra. Foto: Linde

Norska Norled satsar på vätgas och startar inom kort världens första vätgasdrivna bil- och passagerarfärja, MF Hydra, i Hjelmelandsambandet i Ryfylket i Norge. Linde har valts som leverantör av den flytande vätgasen och ska även bygga och installera vätgaslagringsanläggningen för färjan. Färjan MF Hydra kommer gå i drift sommaren 2021, till en början med batteridrift, och övergå i vätgasdrift senast till våren 2022 efter det att vätgasanläggningen installerats.

Den flytande vätgasen tas från Lindes storskaliga anläggning för vätgas i Leuna, Tyskland. Bunkring kommer ske lokalt från lastbil/trailer till tank ombord på färjan på ett tryggt och säkert sätt.

– Vi är stolta över att tillsammans med Norled vara först i världen att ta nästa steg i utvecklingen av den marina sektorn i övergången till miljöbränslen. Linde har mycket lång erfarenhet av vätgasproduktion och erbjuder toppmodern teknik och lösningar genom hela värdekedjan; från elektrolys, flytande vätgas, lagring, transport, bunkring och fyllning, säger Øystein Aasland, chef för processindustri Linde Gas.

– Att utveckla och bygga världens första vätgasdrivna färja är ett banbrytande arbete. Norled är mycket noga med att utvecklingen och konstruktionen sker i kontrollerade former med säker drift som högsta prioritet, inte minst avseende vätgasanläggningen som lagrar vätgas i fartyget och omvandlar det till el genom bränsleceller, förklarar Heidi Wolden, verkställande direktör vid Norled.