Politisk dansk enighet om införandet av G5

Flera danska mobiloperatörer har redan börjat rulla ut 5G. Illustration: Creative Commons Lic, Mohamed Hassan

År 2025, minst 75 procent. av Danmarks befolkning har tillgång till nya, snabba 5G-mobilnät. Detta är resultatet av en bred politisk överenskommelse på Christiansborg om att erbjuda nya frekvenser till mobilföretagen. Bakom detta avtal står i stort alla politiska partier från höger till vänster.

Det förväntas att de frekvenser som planerades för 2020 nu kommer att erbjudas i mars 2021. Flera mobiloperatörer har redan börjat rulla ut 5G, som finns i stora delar av landet. För att dra nytta av de snabba hastigheterna och de nya tjänsterna i 5G-nätverket måste man som konsument skaffa en mobiltelefon som är designad för 5G.

Det finns också politisk enighet om att förbättra mobiltäckningen vid den kommande frekvensauktionen. Även om Danmark har god mobiltäckning, finns det fortfarande lokala områden där täckningen inte är tillräcklig. 

- När mobilföretagen får tillgång till de nya frekvenserna är de samtidigt skyldiga att täcka 122 mindre, lokala områden runt om i landet med minst 30/3 Mbit, skriver danska Elektroniktidningen.