Landskrona förordar biltunnel till Danmark

Landskrona stad vill se bilväg i tunnel till Köpenhamn. Foto: HH-gruppen

Då kampen om nya förbindelser över Öresund hårdnar slänger Landskrona stad in ännu ett förslag: en bilväg i tunnel till Köpenhamn, parallellt med den järnväg man vill se.

– Om man utreder och kommer fram till att det fungerar, och stämmer med dansk infrastruktur blir det väldigt effektivt, säger Christian Alexandersson, Landskrona stad till Helsingborgs Dagblad.

Samtidigt fortsätter Landskrona stads kamp för ett alternativ ett par mil söderut: tågtunneln Europaspåret, Landskrona–Köpenhamn. Tanken har varit att finansiera Europaspåret med vägavgifter från en biltunnel vid Helsingborg. Nu kommer Landskrona stad med ytterligare ett förslag: att även bilar och lastbilar ska kunna köra i tunneln från Landskrona till Danmark.

– Det ska utredas naturligtvis. Men vi har tittat på det grovt sedan några månader och det ser ut att bli bättre förutsättningar än via Helsingborg–Helsingör för biltrafiken, säger Christian Alexandersson.

I grova drag räknar man med en kostnad på 50 miljarder kronor för Europaspåret. Men summan omfattar även ny underjordisk station i Köpenhamn och järnvägsanslutningar på land i Sverige.