ESS vakuumtank på plats i Lund

Tanken anländer med specialtrailer till ESS-området efter en 12 dagar lång sjötransport. Foto: ESS

Den första tekniska huvudkomponenten till målstationen på European Spallation Source - vakuumtanken, Monolith vessel, - har levererades till bygget i Lund, som en del av Spaniens bidrag till den internationella forskningsanläggningen. Ledande representanter för ESS och den spanska samarbetspartnern ESS Bilbao följde på plats ankomsten och lossningen av den enorma behållaren på byggområdet.

Den stora tanken anlände med specialtrailer till ESS-området tidigt i morse, efter en 12 dagar lång sjötransport från norra Spanien till södra Sverige. Tanken levererades i två delar på grund av sin tyngd och sin storlek – totalt 45 ton, 6 meter hög och nästan 6 meter bred. Den avancerade tanken är ett viktigt bidrag från Spanien, via den spanska in-kind partnern ESS Bilbao och dess industrileverantörer AVS and Cadinox.  Spanien, med ett betydande antal forskare inom neutronspridning, har visat starkt stöd för ESS sedan projektets start och bidrar på ett avgörande sätt till bygget av den flervetenskapliga forskningsanläggningen. –

– Leveransen av vakuumtanken tydliggör ännu en gång det långvariga spanska engagemanget för denna världsledande forskningsinfrastruktur i Europa, säger ESS Director General John Womersley. Spanien har genom ESS Bilbao och i samarbete med vårt team här i Lund levererat ytterligare ett avgörande tekniskt bidrag,  och fler kommer, vilket möjliggör för ESS att utveckla vetenskapen till gagn för framtida generationer.

ESS kommer från 2023 att erbjuda unika forskningsmöjligheter för tusentals forskare inom materialforskning och bidra till utvecklingen av bland annat nya mediciner, bättre batterier och mer hållbara material. Med hjälp av anläggningens  oöverträffade ljusstyrka och banbrytande teknologi kommer ESS att ytterligare förstärka och befästa Europas flaggskeppsroll inom neutronspridning. De 13 medlemsländerna bygger och finansierar tillsammans den toppmoderna forskningsanläggningen, till stor del genom så kallade in kind-bidrag i form av teknisk utrustning och tjänster som levereras av över 40 in-kind partners i hela Europa.

–  Spaniens medlemsskap i ESS, världens mest kraftfulla neutronkälla, är fundamentalt för vårt land som forskningsnation, särskilt till gagn för spanska forskare och industrileverantörer, säger Mario Pérez, ESS Bilbao Executive Director. Monolith vessel-leveransen markerar en viktig milstolpe i ESS-projektet och jag är väldigt stolt över ESS Bilbao och ESS-teamens arbete, och vill tacka våra industripartners; AVS för konstruktionsarbetet och Cadinox för tillverkningen.

ESS Bilbao är ett center för neutronteknik som tillhandahåller samtliga spanska in kind-bidrag till ESS och en nyckelpartner i bygget av anläggningen sedan många år. ESS Bilbao har ansvarat för design, utveckling och tillverkning av vakuumtanken och kommer att leverera flera andra avgörande komponenter till ESS målstation; bland annat det roterande målhjulet och dess drivenhet. Centret bidrar även med andra viktiga delar till ESS, såsom acceleratordelen Medium Energy Beam Transport, radiofrekvenssystem och forskningsinstrumentet MIRACLES.

–  Vakuumtanken är resultatet av flera års nära samarbete med det kompetenta och engagerade teamet på ESS Bilbao, säger Sara Ghatnekar Nilsson, Work Package Manager Monolith Systems på ESS. Trots tekniska utmaningar och den pågående Covid 19-pandemin, så har våra partners i Spanien lyckats leverera denna avancerade tekniska komponent, som är helt vital för anläggningen.