Trollhätte kanals nya slussar testas i fartygssimulator

Lotsar styr virtuella båtar genom framtidens slussar. Bild: Trafikverket

Var ska de nya slussarna i Trollhätte kanal placeras? Och hur ska de se ut? En försmak får man i Sjöfartsverkets simulator, där en testpanel med lotsar styr virtuella båtar genom framtidens slussar. I fyra rum finns stora dataskärmar placerade i halvcirkel runt fullt utrustade förarhytter. På dataskärmarna syns båtarnas främre del, kanalen och den omkringliggande miljön med träd, kullar, hus och kajkanter. Vid spakarna sitter testpanelens fem lotsar som alla har erfarenhet av att köra genom Trollhätte kanal.

För att simuleringarna ska bli så verklighetstrogna som möjligt ingår sådant som strömmar, vind och sikt och just här i Lilla Edet tycker Christofer Jahnke och hans lotskollega Jimmie Sjörén att verklighetens Göta Älv brukar bjuda på starkare strömmar. När strömmens hastighet ökas från kontrollrummet gungar båten till och känslan är förvillande lik att vara på en riktig båt.

För att få ett referensmaterial testar lotsarna först att virtuellt köra båtar av olika storlek genom den befintliga kanalen. Därefter tar de sig an de nya föreslagna sträckningarna som lagts in i simulatorn. Sedan utvärderas de olika alternativen – hur enkelt var det att köra, upplevde man risker någonstans?

– Poängen med simuleringarna är att pröva förutsättningarna för nya slusslägen på respektive plats, säger Sjöfartsverkets testledare Johan Eriksson.

Var de nya slussarna kommer att placeras är med andra ord inte bestämt, men att de blir större än dagens står klart. I de befintliga slussarna i Lilla Edet har de största båtarna en decimeter till godo på varje sida.

– När slussarna byggdes för ungefär 100 år sedan fick fyra båtar plats samtidigt. Sedan dess har det mesta vuxit och för att möta morgondagens behov dimensionerar vi upp de nya slussarna, säger Johan Eriksson.

Simuleringarna och utvärderingarna kommer att vara en del av den utredning som avgör var Slussarna ska ligga, den så kallade lokaliseringsutredningen. I utredningen analyseras vid sidan av de nautiska delarna även faktorer som påverkan på natur, människa och kulturmiljöer, teknik och byggbarhet.