Øresundsbrons trafik föll 40 procent

Øresundsbron används som argument för att inte satsa på Skånes infrastruktur. Arkivbild

Trafiken och intäkterna på Øresundsbron föll kraftigt under ett halvår som djupt präglats av coronapandemin. Totaltrafiken över bron minskade med knappt 40 procent jämfört med samma period i fjol. Øresundsbro Konsortiets resultat före värdeförändring blev 362 miljoner danska kronor, vilket är en nedgång på 202 miljoner danska kronor.

Totalt minskade konsortiets intäkter med 212 miljoner till 727 miljoner danska kronor under det första halvåret. Ända sedan mitten av mars har brotrafiken tydligt påverkats av coronapandemin och omvärldens insatser för att begränsa smittspridningen – inte minst Danmarks skärpta inreseregler och gränskontroll. I takt med att samhället öppnat upp mer märks en återhämtning i trafiken, men i slutet av juni var det fortsatt en total trafiknedgång med mer än 50 procent.

– Trafikraset på Øresundsbron fortsätter in i det tredje kvartalet och vi vet att coronakrisen får en stor och negativ påverkan på hela årets trafik och resultat, säger Caroline Ullman-Hammer, vd för Øresundsbro Konsortiet.

– Osäkerheten om hur länge situationen fortsätter gör det svårt att göra prognoser för årets resultat, men nuvarande bedömning är ett resultat före värdeförändring som är 500–600 miljoner DKK lägre än fjolårets resultat på 1.281 miljoner danska kronor.

Intäkterna från vägtrafiken minskade med 213 miljoner till 459 miljoner danska kronor under perioden. Järnvägsintäkterna påverkas inte av trafikvolymer utan räknas årligen upp genom prisindex – under det första halvåret ökade intäkterna med 1 miljon till 257 miljoner danska kronor. Konsortiets driftskostnader minskade från 126 till 114 miljoner danska kronor och räntekostnaderna mer än halverades från 101 till 43 miljoner danska kronor under perioden. Avskrivningarna ökade med 60 miljoner danska kronor till 207 miljoner danska kronor på grund av en reviderad avskrivningsplan för en del av anläggningen.

Rörelseresultatet (före finansiella poster och värdeförändringar) blev ett överskott på 405 miljoner danska kronor, vilket är en försämring med 260 miljoner danska kronor.

Godstrafiken påverkades minst under det första halvåret med en nedgång på 4 procent jämfört med samma period i fjol, medan buss- och personbilstrafiken drabbats mest och visar ett fall på 64 respektive 43 procent under perioden.

Från den 16 mars till mitten av april (vecka 12-16) föll totaltrafiken med omkring 70 procent jämfört motsvarande veckor i fjol, medan nedgången var runt 60 procent från den 20 april till första halvan av maj (vecka 17-20). Sedan mitten av maj till det första halvårets utgång var totaltrafiken ungefär halverad.