Tiohundra genomför mätning av internet

Mätinstrumenten sitter bland annat på de bilar som nattpatrullen och installatörerna av trygghetslarm använder. Foto: Tiohundra

Under sommaren samarbetar Tiohundra med Internetstiftelsen för att mäta kvaliteten på internet i Norrtälje kommun.

– För Tiohundra, som satsar mycket på digitala lösningar inom vård och omsorg, är det viktigt att vara med och säkerställa att infrastrukturen fungerar, säger Patrik Törnberg, IT-chef i Tiohundra.

Internetstiftelsen samarbetar under våren och sommaren med två aktörer i Sverige, Tiohundra i Norrtälje och Region Blekinge, för att kartlägga kvaliteten på internet i respektive område.

– Det handlar inte bara om själva täckningen, utan om kvaliteten på den. Vi mäter en mängd olika tekniska parametrar, förklarar Patrik Törnberg, IT-chef i Tiohundra.

– Vi använder fler och fler vård- och omsorgslösningar som är beroende av en uppkoppling av hög kvalitet, så för oss är den här insamlingen av data självklart mycket intressant för framtiden.

Internetstiftelsen har tagit fram och levererat fem mätinstrument, så kallade prober. Fyra av dem sitter placerade i nattpatrullens bilar, som dagtid används av installatörer av trygghetslarm. Den femte kan placeras på valfri plats. I bilarna testas mobilnätet, medan den femte proben kan användas för att till exempel testa den fasta uppkopplingen via fiber.

– Våra bilar rör sig över hela kommunen och vi kan därför samla in värdefull data som visar hur det ser ut i olika delar av kommunen, säger Göran Bergh, som är tf verksamhetschef för hemtjänsten i Tiohundra, där trygghetsjouren och nattpatrullen ingår.