Telenors gamla kopparnät rivs

Fiber och mobila lösningar kommer att ta över istället för Telenors gamla kopparnätverk. Foto: Ragn-Sells

Fiber och mobila lösningar kommer att ta över istället för Telenors gamla kopparnätverk. Ragn-Sells är en av tre aktörer som bidrar till detta. Uppdraget är att tömma, riva och städa upp gamla rum eller byggnader.

– Vi är redan på god väg och är nu inne på omgång två. Nu under våren sanerar vi över 3000 stolpar och 450 skåp. De områden vi har tilldelats är Vestland fylke och Viken fylkeskommun. I den första omgången som nu är avslutat arbetade vi i Møre och Romsdal, säger Anna Vårheim, projektledare på Ragn-Sells.

Gamla byggnader ska tömmas och rivas helt. Telenorägda stolpar, skåp, kablar, ledningar, kopplingsskåp och master / reflektorer i alla landets kommuner kommer att saneras fysiskt.

Det 110 år gamla kopparnätverket var supermodern utrustning när det anlades på sin tid. Nu måste det digitaliseras. Många av de gamla objekten finns i privata hem, offentliga byggnader och som en del av det gamla totalförsvaret. Allt det gamla goda ersätts i dagsläget istället av fiber och mobila lösningar.

– Vi ser till att alla stolpar, skåp, telefonkiosker och liknande tas bort och att materialen återvinns. Den tekniska utrustningen som fortfarande är användbar returneras till Telenor för återanvändning. Dessutom kommer lokala företag att använda material som fortfarande är av god kvalitet. Farligt avfall som inte ska vara kvar i kretsloppet säkras och behandlas vidare på ett passade sätt, fortsätter Anna Vårheim.