Starkt stöd för slutförvar i Östhammars kommun

Fotomontage - genomskärning Kärnbränsleförvaret. Foto: Lasse Modin

Det finns ett starkt stöd för SKB:s planerade slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Åtta av tio kommuninvånare (eller 82 procent) säger ja till ett kärnbränsleförvar i kommunen, enligt Novus årliga opinionsundersökning. Det är den högsta siffran som någonsin har uppmätts. I Oskarshamns kommun säger 80 procent ja till inkapslingsanläggningen.

Varje år mäter Novus på uppdrag av SKB opinionen i de kommuner som omfattas av planerna för den framtida hanteringen av Sveriges använda kärnbränsle. I år svarar 82 procent av de tillfrågade i Östhammars kommun att de är för SKB:s planer på att det svenska slutförvaret för använt kärnbränsle ska byggas i Forsmark. 2019 var motsvarande siffra 79 procent och 2018 var den 77 procent.

– Det har länge funnits ett starkt stöd för slutförvaret och nu är det fler än någonsin som säger ja till planerna. SKB har alltid framhållit vikten av att det måste finns ett brett stöd lokalt för ett slutförvar och undersökningen visar ju att så verkligen är fallet, säger SKB:s vd Johan Dasht.

SKB:s ansökningar om tillstånd för att få bygga ett kärnbränsleförvar i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn har prövats av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen och ligger nu hos regeringen för fortsatt hantering. Östhammars kommun ska också lämna sitt besked i frågan om slutförvaret. Oskarshamns kommunfullmäktige har redan sagt ja till inkapslingsanläggningen.

– Vår generation kommer att ta hand om Sveriges kärnavfall och efter fyrtio års forskning återstår att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle och tillhörande anläggningar. Vi är redo att genomföra de stora investeringarna det innebär när tillstånden är beviljade och den här opinionsundersökningen ger oss kvitto på att vårt öppna arbetssätt skapar förtroende för vårt viktiga uppdrag, säger Johan Dasht.