Ny tågförbindelse mellan Ryssland och Norge planeras

Järnvägsstationen och hamnen i ryska hamnstaden Murmansk. Foto: Creative Commons lic. Kredit: pduyma

En järnvägslinje mella Ryssland och Norge tar form. Linjen ska byggas från Finnmark för att anslutas till mellan Murmansk och Nikel i Ryssland. Det är ett av förslagen det norska regeringen lämnade i slutet av mars 2020.

Järnvägen Murmansk – Nikel är en 206 km lång sträcka mellan Murmansk och Nikel i Murmansk Oblast, Ryssland, som byggdes främst för transporter från nickelgruvan vid Nikel, men passagerartrafiken öster om Kola är för närvarande avstängd. Järnvägen slutfördes 1968 och är inte elektrifierad. En del byggdes redan 1936. År 1961 öppnades linjen Kola - Pechenga och 1968 till Nikel.

Föreslagen utvidgning

Det norska Kirkenes World Port Group-konsortium har föreslagit en anslutning av gruvbanan Kirkenes – Bjørnevatn Line till järnvägen Murmansk – Nikel vid Zapolyarny, och därmed koppla det ryska järnvägsnätet till den norska hamnen i Kirkenes, för att minska hamnbelastningen i Murmansk. Hittills har ryssarna föredragit att använda sin egen hamn, som också har utökats, men sedan för ett tag har de visat ökat intresse för en linje som ansluts till det norska järnvägsnätet.