Billig koldioxidmätare snart här

Under Stockholm marathon 2019 mätte företaget Senseair CO2-halten i olika delar av Stockholm med en konventionell koldioxidmätare. Graf: KTH

Nu har det första, viktiga steget mot en ytterst billig koldioxidmätare tagits. Det är forskare vid KTH som utvecklat en ny, liten optisk sensor som med tiden ska kunna återfinnas så väl i mobiltelefoner, träningsarmband och smarta klockor. Anledningen? Din mentala kapacitet sänks av att andas in för mycket koldioxid. Om koldioxidhalten i luften vi andas in blir för hög så försämras effektiviteten i luftutbytet i lungorna. Detta innebär att kroppens förmåga att tillgodogöra sig näring blir sämre. Det påverkar i sin tur alla våra organ, både muskler och hjärna.

– Forskningsvärlden verkar inte ha insett det där med hjärnan förrän ganska nyligen. Det är nu det börjat komma forskningsrapporter som påvisar försämrad mental prestanda vid förhöjd koldioxidhalt. Detta kan få förödande konsekvenser om man tänker på cockpit i flygplan, förarhytten i bilar och även kontrollrum för kärnkraftverk, säger Floria Ottonello-Briano, nyutexaminerad teknologie doktor vid avdelningen för mikro- och nanosystemteknik på KTH.

Hur löser man då det här problemet? Jo, genom att tillverka en sensor som klarar av att mäta koldioxiden i luften. En liten och billig mätare som precis som exempelvis accelerometrar kan utgöra en standardkomponent i mobiltelefoner, smarta klockor och träningsarmband.

– En optisk koldioxidsensor har tre delar: ljuskälla, ljusdetektor och optisk kavitet. Vi har nu tagit fram världens minsta sensorkavitet. Detta är resultatet av ett lyckat samarbete mellan KTH och det svenska gassensorföretaget Senseair. Samarbetet fortsätter i det europeiska forskningsprojektet ULISSES där vi jobbar vidare med att även integrera källa och detektor.