Osbacken i Alafors får nystart

Ytterbygg banar väg för företagsetablering i Osbacken. Foto: Ytterbygg

Uppbyggnaden av verksamhetsområdet Osbacken i Alafors har legat på is i åtta år. Nu har Ytterbygg förvärvat området och efter årsskiftet skickas en detaljplan på remiss hos kommunen. Om två år beräknas det 30 000 kvadratmeter stora området ge plats åt omkring 25 företag.

– Det var viktigt för alla parter att arbetet med Osbacken kunde ta fart igen. Framför allt för Ale kommun som inte har kunnat erbjuda tillräckligt med verksamhetsmark till företag som velat etablera sig där. Vi tror på ett renodlat område för små och medelstora företag inom till exempel elektronik och mekanik, säger Mats Berntsson, vd på Ytterbygg.

Osbacken i Alafors har legat på kommunens ritbord sedan 2011. De tidigare ägarna hann färdigställa en detaljplan med en vision om bland annat hotell och bensinstation på området, men av olika anledningar verkställdes aldrig projektet. Ytterbygg förvärvade marken tidigare i år och en ny detaljplan ska genomgå granskning av kommunen i början av 2020. Byggstart förväntas ske om två år.

– Det här är en viktig satsning för företag som vill etablera sig i kommunen. Osbacken är centralt beläget vid ett trafikmot, mittemellan Trollhättan och Göteborg. Det är en strategiskt fördelaktig plats för etablering, vilket känns bra att kunna erbjuda både våra befintliga hyresgäster, som vuxit ur sina lokaler, samt nya företag, säger Mats Berntsson.