Gångbron till Arenastaden på plats

Foto: Fredrik Persson

I natt lyftes den sista brodelen på plats av den bastanta gångbron som ska binda samma Solna station med nya stadsdelen Arenastaden i Solna.

– Gångbron är en viktig del i sammanhanget för att ge stockholmarna tillgång till Arenastaden direkt från pendeltågstationen. Här i Arenastaden kommer 15 000 personer att arbeta, cirka 6000 personer att bo och flera tiotusentals personer besöka arenan och shoppingutbudet. Den här bron kommer med andra ord att bli en av de mest trafikerade gångbroarna i Sverige, säger Peter Hultberg, platschef på Peab i ett pressmeddelande.

Brodelen väger 350 ton och är drygt 30 meter lång och blir förmodligen en av Sveriges mest trafikerade gångbroar när Arenastaden står klar och lägenheter, kontor, arena, handelsanläggning och hotell är invigda.

Målet med de förbättrade kommunikationerna till området är bland annat att förkorta restiden från Centralstationen med 25 procent. Från dagens ca 8 minuter till 6 minuter från Centralen. Tvärbanan kommer också ha sin ändhållplats i närheten av Solna station, som blir ny knutpunkt i Stockholms kollektivtrafik. Pendeltågsplattformen förlängs för att alla resenärer ska få plats.

Kranen som lyfte bron på plats i natt är Nordens största kran och är specialiserad på extrema lyft som detta. Modellen heter Terex PC6800 och kan lyfta ända upp till 1 200 ton.