Solaris visar upp MetroStyle

Foto: Tommy Ekholm

Både Bus Rapid Transit (BRT) och dess franska motsvarighet, BHNS, är koncept för moderna, hållbara busslinjer i städer, som kombinerar dedikerad infrastruktur och högfrekvent service med nya moderna fordon som den nya Solaris Urbino MetroStyle, som visas upp på Busworld 2011.

På mässan visar Solaris upp en ledad Solaris Urbino 18 Hybrid MetroStyle för franska BHNS-linjer. Modellen har en parallell diesel-elektrisk hybriddrift som ska kunna göra att bränsleförbrukningen minskar med upp till 25 procent och avgasutsläppen med så mycket som 78 procent jämfört med konventionella dieseldrivna ledbussar.

Inuti säger sig Solaris ha ägnat särskild uppmärksamhet åt tillgängligheten. Genom att använda super-singel däck på fordonets andra axel har gångbredden kunnat ökas till 850 mm, vilket gör att passagerare med barnvagnar och rullstolsburna kan röra sig fritt genom detta område. LED-golvbelysning och halkfria golv ska öka säkerheten. Högupplösta skärmar monterade i taknivå och över dörrarna visar realtidsinformation om linjen och anslutningar.

Den första kunden som beställt MetroStyles trådbussmodell är österrikiska stadsoperatören Salzburg AG. Tio av dessa nya trådbussar kommer att rulla i Mozarts hemstad från 2012.