SLU utvecklar barnkartor i GIS

Decerno har fått uppdraget att utveckla en webbaserad kartenkät för att samla in barnens synpunkter på närmiljön. Beställare är Institutionen för stad och land vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Forskare vid SLU, har under flera år utvecklat en datorbaserad kartenkät i projektet ”Barnkartor i GIS”. Det nya webbaserade systemet ska öka tillgängligheten och användbarheten för kommuner eller myndigheter som på ett kontrollerat och enkelt sätt vill samla in barns egna kunskaper om utemiljön.

-Decerno har den tekniska erfarenheten av kartbaserade webbapplikationer. SLU står för kunskap om hur man skapar frågor och utformar kartenkäter som riktar sig till barn i skolåldern. Tillsammans ger det en applikation som ger barnen ett intuitivt och stabilt verktyg, säger Kerstin Nordin, Landskapsarkitekt och doktorand, SLU.

Resultatet av undersökningarna kan användas i kommuner och myndigheter som arbetar med frågor som rör trafiksäkerhet, folkhälsa, stadsplanering mm. Resultatet kan också användas för forskning och uppföljning av miljökvalitetsmålet ”God bebyggd miljö”.

Den 19 september körs ett pilotprojekt i Hällefors kommun. Efter det blir det öppet för andra intresserade att använda enkäten.