Konkurshot för Norwegians pilotbolag

Foto: Jim Andersson

Norwegians styrelse sitter i ett extrainkallat krismöte sedan i förmiddags. En konkurs för dotterbolaget, där samtliga skandinaviska piloter är anställda, kan stå på agendan.

-Företaget är i en väldigt allvarlig situation, säger bolagets informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Enligt norska Dagbladet förbereder sig piloterna nu på en snar konkurs. Tidningen har tagit del av ett internt meddelande som sändes ut till medlemmarna i det norska pilotfacket, NPU, i går:

"Det som väntas nå er under det snabbinkallade styrelsemötet i NAS i morgon är en konkurs av NAN."

NAS är moderbolaget Norwegian Air Shuttle och NAN är Norwegian Air Norway där de skandinaviska piloterna är anställda.

Charlotte Holmbergh Jacobsson bekräftar att ett extrainsatt styrelsemöte pågår men vill inte spekulera i om en konkurs för NAN står på agendan. Vad det skulle innebära för de svenska, norska och danska piloterna lämnar hon osagt.

-Det är för tidigt att säga. Vi får se vad som sker helt enkelt, säger hon.

Hotar med bränsleblockad

Samtidigt hotar norska fackförbundet Parat i ett högt tonläge med att kräva omfattande internationella sympatiåtgärder om konkursen blir ett faktum, vilket man jämför med "union busting" - att försöka försvaga eller motarbeta facket.

-Det skulle kunna innebära att bolaget nekas bränsle eller markbundna tjänster av något slag, säger ordföranden Hans Erik Skjæggerud till norska Aftenposten.

Enligt bedömare som TT har talat med är dock förutsättningarna för den typen av sympatiåtgärder inte särskilt stora i nuläget.

Kan trappas upp

Ett 70-tal norska piloter har sedan i lördags gått ut i strejk i strid för ett kollektivavtal och på onsdag tas samtliga piloter, totalt 650, i bolaget ut i strejk. I dag beräknas tolv flyg stå kvar på marken. En flygning till och från Stockholm drabbas, men passagerare har redan bokats om till ett senare flyg.

-Det är framför allt norska inrikesflyg som drabbas, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Svensk Pilotförening har varslat om en sympatistrejk mot Norwegian som träder i kraft på onsdag kväll om ingen lösning nåtts innan dess.

-I princip alla piloter som normalt sett flyger utifrån Arlanda för Norwegian kommer då att vara i strejk, säger Martin Lindgren, ordförande vid Svensk Pilotförening.

Charlotte Holmbergh Jacobsson vill inte spekulera i vilka konsekvenser som en eventuell sympatistrejk kan få för resenärerna. Enligt henne kan piloter från andra dotterbolag i Finland och Spanien komma att tas in.

-Vi gör allt vi kan för att minimera inställda flyg, säger hon.

Färre erbjuds jobb

Gällande ryktena om en eventuell NAN-konkurs säger Svensk pilotförenings ordförande Martin Lindgren:

-Det ändrar inte förutsättningarna. Konflikten handlar om anställningstrygghet.

Enligt honom ryktas det att 500 av de 700 piloter som arbetar vid NAN kommer att erbjudas jobb inom ett nytt bemanningsföretag. För Norwegian skulle alltså en konkurs av bolaget kunna innebära att personalen kan minskas med 200 personer och flyttas över till ett bemanningsföretag.

-Får folk panik och börjar springa mot dörren så är det bekymmersamt för förhandlingspositionen men piloterna är så luttrade och har nog så pass mycket kyla att man inte köper de utspel som kommer från företagen, säger han.