Pollex i avtal med Stockholm Vatten

Bild: Pollex

Stockholm Vatten VA AB har tecknat ett treårigt ramavtal med Pollex AB i Nödinge som ensam utförandeentreprenör för schaktfri renovering av vattenledningar med formpassade rör av PE (polyeten). Avtalet sträcker sig fram till 2017 med möjlighet till en förlängning på maximalt två år.

Stockholm Vatten VA AB är ett dotterbolag till kommunkoncernen Stockholm Vatten AB och ansvarar för ett ledningsnät som omfattar 220 mil vattenledningar och 310 mil avloppsledningar.

De objekt som kan bli aktuella för ledningsrenovering med formpassade rör är belägna i Stockholm stad, Huddinge kommun och Stockholm Vattens vatten- och reningsverk. Schaktfri ledningsrenovering med formpassade rör innebär att nya PE-rör i dimensioner på upp till drygt 400 mm dras in i de gamla ledningarna. Det ramavtal som tecknats innebär att Pollex metod egeliner® kommer att användas vid renovering av vattenledningar i många olika dimensioner. Metoden gör det möjligt att få ett helt nytt rör i äldre ledningar som inte behöver grävas upp och läggas om.

PE-röret är termomekaniskt deformerat och vikt när det dras in i det befintliga röret. Utvidgningen och formpassningen till det gamla röret sker sedan med hjälp av ånga och tryck och det är aktiveringen av minneseffekten i det vikta PE-röret som gör att det får tillbaks sin ursprungliga diameter och runda form. Röret ligger sedan an mot det gamla röret som ett oberoende statiskt stabilt rör.