Laserskanning underlättar avverkning

Flygburen laserskanning. Bild: Lantmäteriet

Arbetet är i full gång med att ta fram kartor som ger en detaljerad bild av Sveriges skogar. På Skogsstyrelsens webbplats finns redan nu data över 72 områden från Norrbotten till Skåne. Kartorna tas fram med hjälp av laserskanning. De kan ge skogsägare och andra intresserade information om bland annat virkesförråd och trädens diameter och höjd. Informationen kan vara till stor nytta i arbetet med natur- och kulturmiljövärden i skogen och leda till bättre skogsbruksplaner och planering, till exempel vid avverkning.

I december 2013 publicerades de första kartorna från projektet. De visar terrängsskuggning, vilket ger en bild över terrängens form och struktur och gör det möjligt att se forn- och kulturlämningar, skogsdiken med mera. Under 2014 fortsätter Skogsstyrelsen att löpande publicera data från laserskanningen. Bland annat kan skogsägare få uppgifter om virkesförråd, trädens medeldiameter och mängden biomassa. Redan nu finns data över 72 områden, motsvarande en yta av 1250 kvadratkilometer, tillgängliga på Skogsstyrelsens webbplats.

I juni publiceras kartor som visar terrängens lutning och trädhöjd, och som kan användas som hjälp vid olika typer av skoglig planering.

– Data från den nationella laserskanningen gör det möjligt att få fram trädhöjd och mått på skogens täthet. Genom att koppla ihop detta med riksskogstaxeringens provytor i skogen så kan virkesförrådet och andra skogliga variabler beräknas, och vi får en bra bild av Sveriges skogsresurser, säger Svante Larsson, projektledare på Skogsstyrelsen.

Sedan 2009 genomför Lantmäteriet en nationell laserskanning och har skapat en ny nationell höjdmodell som ger en mycket noggrann bild av hur marken ser ut. Den ger även data om skog. Skogsstyrelsen fick 2013 regeringens uppdrag att använda modellen även för att ta fram förbättrade skogliga skattningar för hela landet.

Data som finns tillgänglig på Skogsstyrelsens webbplats idag är en så kallad betaversion vilket betyder att produktionsmetoderna och även layout på kartorna fortfarande är under utveckling. Kartorna tas fram områdesvis och kommer att läggas ut löpande.