Tyrén gör omprövning av Stockholms avloppsrening

Foto: Johanna Danielsson, Stockholm Vatten

Stockholm Vatten har anlitat Tyréns för att hålla i en omprövning av gällande tillstånd enligt miljöbalken för sina avloppsreningsverk. I omprövningen ingår även tillhörande ledningsnät. De tillstånd som finns idag omfattar tre reningsverk, varav ett är nedlagt sedan några år tillbaka.

Stockholm Vatten vill leda över det avloppsvatten som nu renas i Bromma avloppsreningsverk till Sickla för rening i Henriksdals avloppsreningsverk. Henriksdalsverket byggs om och ska anpassas för ny teknik. Efter ombyggnaden kommer verket att bli Sveriges största kommunala avloppsreningsverk. Detta innebär även att Brommaverket ska avvecklas för att ge plats åt bostäder och verksamheter.

Omprövningen gäller ökad anslutning till Henriksdals avloppsreningsverk. Detta för att verket ska klara Stockholms expansion till år 2040 samt ändrade villkor för bräddning från ledningsnäten.

Reningen ska effektiviseras för att klara en ökad belastning och möta utsläppskrav som förväntas bli hårdare. Dessutom finns planer på att ta emot och röta mer fettavskiljarslam och matavfall i reningsverkets biogasanläggning för att producera fordonsgas.

Tyréns uppdrag är att bistå Stockholm Vatten genom hela miljöprövningsprocessen av den miljöfarliga verksamheten vid såväl ombyggnaden som den fortsatta driften av reningsverk och ledningsnät samt att ta fram de handlingar som behövs för denna miljöprövning.