Internet blir tillgängligt på Kuba

Nu kan kubanerna sluta med att samlas på få bestämda Hot-spot-platser. Internet blir tillgängligt överallt på ön. Foto: Wikipedia, kredit: Othmar Kyas

Chefen för Kubas statliga telefonbolag ETECSA meddelade att 3G-internetåtkomst för mobilanvändare över hela landet är nu tillgänglig.

Den karibiska önationen, som regeras av en kommunistisk regim, öppnade de första statliga internetkaféerna 2013, men kubanerna hade bara tillgång till internet via offentliga Wi-Fi-hotspots först 2017.

Samma år installerades Googles servrar på Kuba och därmed är internetjätten idag det första utländska internetbolaget som har tillstånd att vara verksam i landet.

Den karibiska önationen, som regeras av en kommunistisk regim, öppnade de första statliga internetkaféerna 2013, men kubanerna hade bara tillgång till internet via offentliga Wi-Fi-hotspots först 2017.

Samma år installerades Googles servrar på Kuba och därmed är internetjätten idag det första utländska internetbolaget som har tillstånd att vara verksam i landet

Chefen för Kubas statliga telefonbolag ETECSA meddelade att de skulle erbjuda datapaket på 600 MB för 7 konvertibla kubanska pesos ($ 7) och på 4 GB för 30 kubanska pesos ($ 30). Detta är för de flesta kubaner en relativt dyr affär, med tanke på att genomsnittskubanen tjänar runt 30 dollar i månaden.

De som kör turister omkring med gamla uppsnyggade amerikanska bilar har säkerligen råd att koppla upp till internet. En halv timmes färd brukar kosta tio dollar.

ETECSA meddelade nyligen att uppkopplingen av 3G över i hela landet pågår fram till den 10 december. Företaget tillade att den ökade tillgången till internet var ett ”bidrag till digitaliseringen av det kubanska samhället.”

3G är den tredje generationen trådlös mobil telekommunikationsteknik. De första näten introducerades 1998.

I början av november sade den kubanska regeringen att landets tillväxtökning för 2018 skulle komma att ligga på omkring 1 procent jämfört med en tidigare prognos på 2 procent.

Kubas produktion sjönk kraftigt under 1990-talet efter Sovjetunionens fall, som fram till dess hade stött landet ekonomiskt.