EU-parlamentet röstar om billigare samtal och nya regler för 5G

EU-parlamentet. Foto: Creative Commons, kredit: hpGruesen

Samtal till andra EU-länder kommer snart att bli billigare och telekomföretag kommer att dra fördel av tydligare regler för mer långsiktiga investeringar i nätverksinfrastruktur.

Enligt det telekompaket som kammaren beslutar under plenarsessionen nästa vecka ska samtal mellan EU-länder begränsas till 19 cent och sms till 6 cent från och med den 15 maj 2019.

Telekommunikationstjänster kommer inte bara att bli billigare utan även snabbare. Reglerna ska också uppmuntra de investeringar som krävs för att göra 5G-uppkoppling tillgänglig i europeiska städer till 2020.

Nya regler skulle även göra webbaserade tjänster såsom Skype och Whatsapp “mer öppna och pålitliga för européer” enligt den spanske föredraganden Pilar Del Castillo Vera (EPP).
– Sedan den förra översynen, 2009, har marknaden för elektroniska kommunikationstjänster förändrats drastiskt. Nya aktörer har trätt in som ett resultat av att konsumenter och företag allt mer förlitar sig på tillgången till data och internettjänster. Med de nya reglerna moderniserar vi ramverket genom att inkludera dessa aktörer inom tillämpningsområdet, sa hon.

Det borde inte kosta en halv förmögenhet att hålla kontakten, oavsett var man befinner sig. Därför uppdaterar parlamentet telekomreglerna.

Reglerna syftar till att skydda användarna bättre. Till exempel genom att göra det enklare att byta operatör och att få kompensation. Samtidigt innebär nya regelverk en stimulans för att göra investeringar i högkapacitetsnätverk och nya spektrumregler för att gynna mobil uppkoppling och 5G.

– För européer innebär det mer konnektivitet, en förutsättning för Europa att ta del av gigabitsamhället. Industri 4.0, ”smarta städer”, utbildning, forskning eller e-hälsovård är några av exemplen på den exponentiellt växande efterfrågan på högkvalitativ, snabb, säker och genomgripande uppkoppling, säger Del Castillo Vera.

Nödmeddelanden på din mobil

Paketet innehåller också ett obligatoriskt 112-alarmsystem för att meddela medborgare per sms om överhängande fara eller katastrofer, såsom vid en terroristattack eller en naturkatastrof.