Stena Lines flyttar till Halmstad

Foto: Stena Line

Blir en del av den så kallade södra korridoren

Nu står det klart att Stena Line flyttar sin verksamhet från Varberg till Halmstad. Därmed återskapas den klassiska färjelinjen Halmstad-Grenaa som trafikerades av Stena Line-ägda Lion Ferry under ett tiotal år på 1980- och 1990-talet. Linjen beräknas vara igång under senare delen av 2019.

Förhandlingar om kontraktet har pågått under en period och i fredags undertecknades slutligen kontraktet mellan HallandsHamnar och Stena Line om den nya färjeterminalen i HallandsHamnar Halmstad.

– Vi är mycket glada att vi har kommit fram till den här lösningen i samarbete med HallandsHamnar. Den här linjen är strategisk viktig för oss och från ett verksamhetsperspektiv blir det här väldigt bra, säger Tony Michaelsen, linjechef för Region Danmark.

Stena Lines framtidstro för linjen mellan Halmstad och Grenaa är positiv.

– Vi får helt nya upptagningsområden och vi blir en del av den så kallade södra korridoren. Det finns stora befintliga godsflöden mellan Sverige och Danmark som idag går på landsväg och som har fördelar av att ta sjövägen istället. Vi tror på en stark tillväxt för vår fraktverksamhet på linjen de närmsta åren och kommer att utveckla den efter våra kunders krav och marknadens utveckling. Vi ser också goda möjligheter att utveckla den svensk-danska turismen, säger Tony Michaelsen.

Även på HallandsHamnar är man glada över att ett avtal med Stena Line nu är på plats.

– Vi är mycket nöjda med att förhandlingarna nu har gått i lås och att vi har kunnat teckna ett långsiktigt avtal med Stena Line som fortsatt utvecklar HallandsHamnar på ett bra sätt. Affären är en viktig pusselbit för logistiken regionen och säkerställer dessutom förutsättningarna för lång tid framöver. Just nu pågår projekteringen och byggandet beräknas påbörjas i slutet av året. Vi räknar med att den nya färjeterminalen skall kunna stå klar för trafik under slutet av 2019, säger Björn Alvengrip, vd HallandsHamnar.