Östergötland blev ”Årets Billän”

Foto: Circle K

Östergötland hamnar på första plats i Årets Billän 2017, som presenteras av Circle K. Rankningen av alla län baseras på bilisternas klimatpåverkan. På andra och tredje plats hamnar Stockholm respektive Västra Götaland.

För sjätte året i rad rankar Circle K Sveriges län efter klimatpåverkan. I rankingen ingår andelen nyregistrerade miljöbilar, bilarnas bensin- och dieselförbrukning samt hur långa sträckor som körs i genomsnitt, både per bil och per person. Att Östergötland i år hamnar på förstaplats är främst tack vare bilisternas beteende och de minskade körsträckorna i länet. Samspelet mellan bilisternas beteende, effektiva drivmedel och bränslesnåla fordon är avgörande för att minska klimatpåverkan.

– Som den ledande aktören inom drivmedelsbranschen har vi både ett stort ansvar och stora möjligheter att bidra till ett fossilfritt Sverige. Det gör vi genom att hela tiden utveckla och förbättra våra drivmedel så att de är så effektiva och hållbara som möjligt. Men det räcker inte att ersätta fossila drivmedel med förnybara – vår tids största utmaning ligger i att förändra bilisternas beteende. Det är positivt att vi nu ser den utvecklingen i Östergötland men resten av Sverige behöver följa efter, säger Johan Söderberg, Senior Director Fuel på Circle K.

Bilisternas körbeteende har stor inverkan på klimatet, och resultaten i Årets Billän visar på såväl en positiv som negativ nationell utveckling. Den genomsnittliga drivmedelsförbrukningen minskar samtidigt som körsträckorna ökar.

– Vår undersökning tyder på att bilisterna idag kör längre men att de tankar bättre och mer effektiva drivmedel. Att bilisternas körsträckor blir längre är en utmaning, men att bränsleförbrukningen minskar visar på att bilisterna har stora möjligheter att göra klimatsmarta val redan idag. Vi har under de senaste åren drivit på omställningen mot mer hållbart innehåll i våra drivmedel och idag är mer än var femte liter som Circle K säljer förnybar, säger Johan Söderberg.

Tack vare den bränslesparande tillsatsen i Circle K:s drivmedel miles skulle bilisterna i Östergötland kunna spara 859 030 liter drivmedel och cirka 40 899 220 kronor genom att tanka miles istället för marknadens standarddrivmedel. Genom att dessutom kontrollera att bilen har rätt däcktryck och se till att köra på ett sparsamt sätt, kan bilister minska sin bränsleförbrukning med omkring tio procent, utan att restiden blir längre. För bilisterna i Östergötland skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 185 kronor och 85 liter drivmedel om året.

– Vårt drivmedel miles innehåller både en bränslesparande tillsats och en hög andel förnybart innehåll som gör att bilisterna kan spara pengar, men framförallt kan de spara på miljön. På det här sättet bidrar Circle K aktivt till omställning, avslutar Johan Söderberg.