Tesla skickar batteripaket till orkandrabbade Puerto Rico

Puerto Rico efter orkanen Maria. En väg i Roseau-området är fylld med strukturellt skräp, skadad vegetation och förstörda elledningar: Wikipedia, kredit: Roosevelt Skerrit

Elbilstillverkaren Tesla sträcker ut en hjälpande hand till Puerto Rico, som kämpar fortfarande med senaste orkanens följder. Tesla har skickat hundratals så kallade Powerwall- batterier till den katastrofdrabbade ön Puerto Rico, rapporterar Bloomber News.

Denna karibiska ö, som är USA-territorium, drabbades av orkanen Maria i början av september. 

Orkanen ledde till totalt strömavbrott. I stort sett alla 3,5 miljoner invånare på ön saknar el.  Tesla har beslutat om att skicka sina specialbyggda batterier till ön samtidigt som myndigheterna arbetar för att återställa strömförsörjningen på ön.

Powerwall- batterier lanserades 2015 och är konstruerade för att spara energi i hus med solpaneler.  Anställda från Tesla är för närvarande i Puerto Rico för att hjälpa till med att installera batterierna. 

Tesla samordnar insatserna med lokala myndigheter.  Teslas verkställande direktör, Elon Musk, har också donerat 250 000 dollar (cirka 1,6 miljoner kronor) för ansträngningar för att sanera öns infrastruktur.

Förutom Tesla har Facebook skickat ett team till Puerto Rico. Teamets uppgift är att bidra till att skapa informationsvägar för nödkommunikation mellan öns myndigheter och medborgare.  De flesta orter i Puerto Rico saknar ström. Särskilt utsatta platser, till exempel sjukhus, är försedda med kraft från nödgeneratorer.