Volkswagen startar elbilsoffensiv

Foto: Volkswagen

Volkswagen investerar 6 miljarder euro i elektrisk mobilitet

Nu har nedräkningen för ett verkligt genombrott inom den eldrivna mobiliteten börjat. År 2020 kommer att bli en vändpunkt. Volkswagen bedriver ett målmedvetet och framåtsträvande arbete för den nya eran genom att utveckla en ny generation av innovativa elbilar – den banbrytande ”I.D.”-familjen.

− Märket Volkswagen kommer att investera 6 miljarder euro i elektrisk mobilitet de närmaste fem åren. Vår uppgift är att göra modern teknik tillgänglig för många människor. Det här är särskilt viktigt i tider av teknisk omvandling. En sak är tydlig: Framtidens Golf måste än en gång vara folkets bil! sade Volkswagen-chefen Herbert Diess under Volkswagen Group Night som arrangerades på måndagskvällen, dagen före öppnandet av årets internationella bilsalong i Frankfurt, 12-24 september.

Nu tillkännages fler lanseringsdatum för Volkswagens nya utsläppsfria modeller. Det hela tar sin början 2020, först ut blir kompakta och visionära I.D. – en fyrdörrarsmodell med sto r baklucka. Nu har tidsplanen släppts även för nästa medlem i I.D.-familjen, närmare bestämt I.D. CROZZ – en fyrhjulsdriven, utsläppsfri SUV som också den kommer att marknadslanseras år 2020. På bilsalongen i Frankfurt presenterar Volkswagen en mer avancerad och visuellt ännu vassare version av denna konceptbil – ”I.D. CROZZ II”.

I augusti i år (i Pebble Beach, Kalifornien) tillkännagav Volkswagen och Volkswagen Commercial Vehicles dessutom att utsläppsfria I.D. BUZZ – som är en nytolkning av den legendariska ”Folkabussen” – kommer att släppas på marknaden 2022.

Alla I.D.-konceptbilar delar den nya gemensamma, helelektriska plattformen och präglas också av Volkswagens formspråk för det eldrivna modellutbudet. Andra gemensamma drag är till exempel en räckvidd på 500 till 600 kilometer, det lounge-liknande utrymmeskonceptet ”Open Space”, de digitaliserade displayerna och reglagen liksom implementeringen av ett helautomatiskt, alternativt körläge – ”I.D. Pilot”.