Här rattsurfas mest

Rattsurfare finns över hela landet. Mest rattsurfar invånare i Jönköping och Gävleborg och minst rattsurfar invånare i Blekinge, enligt Transportstyrelsens undersökning. Foto: Katja Kircher/VTI

Rattsurfning är ett trafikfarligt beteende som förekommer över hela landet. Till de som rattsurfar mest hör invånarna i Jönköpings och Gävleborgs län. Minst rattsurfar invånarna i Blekinge, Västmanland och Gotlands län. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av Transportstyrelsen.

Nästan hälften (43 procent) av invånarna i Jönköpings län sms:ar och använder andra textmeddelandetjänster bakom ratten. I Blekinge är det 20 procent färre (23 procent) som uppger att de sms:ar i trafiken. Men det är inte bara sms:ande i trafiken som ska ses som rattsurfning. All användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning som gör dig ouppmärksam och därmed farlig i trafiken räknas som rattsurfning. Det inkluderar bland annat att ägna sig åt sociala medier samt att söka låtar på musiktjänster.

- Trots länsvisa skillnader visar vår undersökning att rattsurfning är utbrett i hela Sverige. Jag tror att många upplever att risken att det ska hända något är väldigt liten, så man fortsätter att rattsurfa, säger Therese Malmström, utredare på Transportstyrelsen.

Men även i en situation där man upplever att man har kontroll på trafiken och att riskerna för att något ska hända verkar små, kan förutsättningarna snabbt ändras.

- Det kan vara en bil som hastigt bromsar in framför dig eller ett barn som springer ut framför din bil. Om det händer när du ägnar alltför mycket fokus åt annat än själva bilkörningen ökar riskerna för att det ska ske en olycka, säger Therese Malmström.

Undersökningen, som genomförts av Norstat på uppdrag av Transportstyrelsen, visar bland annat skillnader i vilken typ av rattsurfning som är mest utbrett i olika län. Här presenteras de län där flest och minst antal invånare uppger att dem sms:ar i trafiken, använder sociala medier samtidigt som de kör samt använder musiktjänster som Spotify, Soundcloud med mera.

Rattsurfare finns över hela landet. Mest rattsurfar invånare i Jönköping och Gävleborg och minst rattsurfar invånare i Blekinge, enligt Transportstyrelsens undersökning. Foto: Katja Kircher/VTI