Lufthansastrejk drar ut på tiden

Foto: Lufthansa

Hundratusentals resenärer har drabbats och över 2 600 flygningar har ställts in. Lufthansapiloterna ger dock besked om att strejken kommer att fortsätta även under lördagen. Strejken startade i onsdags, och under fredagen ställs 830 turer in. Med dem inräknade har totalt 315 000 passagerare drabbats av 2 618 inställda flygningar.

Piloterna kräver en lönehöjning på i snitt 3,66 procent per år, retroaktivt för de gångna fem åren. Kravet motiveras av pilotfacket av flera års frysta löner samtidigt som Lufthansa gjort mångmiljardvinster. Motbudet på 2,5 procent i lönelyft har hittills ratats och Lufthansas företrädare har svårt att se en lösning på konflikten.-Utgångsläget är att vi redan betalar våra piloter betydligt bättre än våra konkurrenter, säger Harry Hohmeister, styrelsemedlem i Lufthansa.

Enligt bolaget kan passagerare som påverkas av de inställda flygningarna boka nya resor utan extra kostnad. Samtidigt har Lufthansa erbjudit tusentals hotellrum och tältsängar på Frankfurts flygplats till passagerare som inte får komma in i Tyskland till följd av visumkrav. Några som drabbas av strejken är det svenska handbollslandslaget som tvingas åka buss halva vägen för landskampsspel mot Tyskland. Andra flygbolag i Lufthansakoncernen, som Germanwings, Swiss, Austrian Airlines, Air Dolomiti och Brussels Airlines, påverkas inte av strejken.

Fakta:Lufthansapiloternas strejk är den 14:e strejken mot Lufthansa sedan början av 2014. Notan för strejken, som inleddes i onsdags, har för flygbolaget uppgått till nästan 200 miljoner kronor per dygn. Strejken slår även hårt mot bokningsläget, enligt Lufthansa, vars aktie sjunker på en i övrigt positiv Frankfurtbörs. Lufthansa har under avtalsrörelsen tidigare gjort upp med markanställda och kabinpersonal om nya löner. Pilotstrejkerna 2014 och 2015 kostade Lufthansa 453 miljoner euro (cirka 4,4 miljarder kronor).Michael Probst/AP/TT

Många flygpassagerare har drabbats av Lufthansapiloternas strejk.