Ericsson: Börsras och fler sparpaket

Foto: Holger Ellgaard

Ericssons besked att resultatet för tredje kvartalet blir betydligt svagare än väntat chockade marknaden - aktien störtdyker på börsen. Nu flaggar telekombolagets ledning för ytterligare besparingar. Och analytiker tror att en eventuell vändning dröjer i flera år.

Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, konstaterar att marknaden för mobilnät är tuff även på andra marknader än de som Ericsson pekar på i vinstvarningen.

-I stort sett alla marknader faller fritt på Networks. Så min syn är att det kommer att vara ett par tuffa år. Vi får se hur det blir med utdelningar och annat, säger han.

Orsaken till morgonens vinstvarning är att utvecklingen på marknaden varit ännu svagare än vad Ericsson flaggade för i samband med förra delårsrapporten, och att resultatet som en följd blivit betydligt lägre än väntat.

Efter andra kvartalet räknade Ericsson med att den negativa försäljningstrenden och marknadsmixen skulle fortsätta under andra halvåret.

-Men vad vi ser nu är att de här negativa industritrenderna har accelererat ytterligare, säger Ericssons tillförordnade vd Jan Frykhammar under en telefonkonferens.

Problemområdena är framför allt Brasilien, Ryssland och delar av Mellanöstern, enligt Frykhammar.

-Det är samma kluster av länder som vi talade om i rapporten för andra kvartalet. Men nedgången har fördjupats i de här länderna.

På frågan om ytterligare sparåtgärder nu krävs svarar Jan Frykhammar först att Ericsson nu fokuserar på att genomföra de neddragningar som har presenterats tidigare.

-Men eftersom vi är i en situation där volymerna faller så måste vi naturligtvis justera kostnaderna. Det står klart, säger Frykhammar.

-Vi kan ge mer detaljer om detta senare, men det är givet.

Ericssons aktie störtdök med 16-18 procent när Stockholmsbörsen öppnade. Analytikerna blev helt klart överraskade av morgonens besked.

-Prognoserna och förväntningarna som är satta på Ericsson inför rapporten var lågt ställda, riktigt lågt ställda till och med. Att man skulle överraska på den negativa sidan, det kommer som en rejäl överraskning för mig. Framför allt när det är så pass mycket, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold, som följt Ericsson under en längre tid.

Rörelseresultat för tredje kvartalet landar preliminärt på 0,3 miljarder kronor, att jämföra med 5,1 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Försäljningen inom Networks sjönk med hela 19 procent. Totalt uppgick intäkterna till 51,1 miljarder kronor, jämfört med 59,2 miljarder kronor tredje kvartalet i fjol.

Den för Ericsson viktiga bruttomarginalen minskade från 34 till 28 procent. Enligt bolaget förväntas nuvarande trender att vara oförändrade på kort sikt.

TT: Vad säger det här om läget för Ericsson?

-Det är illa med Ericsson som bolag, men det är också uppenbarligen en väldigt, väldigt tuff marknad som man är i. Det är inte bara det att man tappar sina marknadsandelar, utan hela marknaden sjunker ganska rejält. Det är illavarslande förstås, och olyckligt att man verkar i en så tuff marknad just nu, när man har så extremt mycket internt att brottas med, säger Joakim Bornold.

I förra veckan meddelade Ericsson att cirka 3 000 jobb försvinner från Sverige. Tillverkningen i Borås läggs sannolikt ner och även Kumla drabbas hårt.

Bolaget står dessutom utan permanent vd sedan Hans Vestberg fick sparken i somras.

På frågan om Ericsson har någon framtid som bolag svarar Joakim Bornold:

-Ericsson har absolut en framtid, men det är högst osäkert om det har en framtid som ett fristående bolag. Tyvärr kommer vi allt närmare en lösning där Ericsson kanske antingen delas upp, att man styckar upp bolaget, eller att någon annan helt enkelt köper upp det.

Han ser en risk för att det kommer att krävas ytterligare sparåtgärder, utöver de som hittills har presenterats.

-Vi har nog inte sett det värsta än för Ericsson.

De siffror som nu redovisas är preliminära - den fullständiga kvartalsrapporten kommer den 21 oktober.(TT)