Eitech tar uppdrag på Centralen i Göteborg

Bild: Metro/Sweco Architects

Eitech utför projekterings- och kalkylstöd för samtliga tekniska installationer, exempelvis el-, rör-, ventilation- samt styr- och sprinklerteknik på Centralen i Göteborg. Uppdragsgivare är NCC som på uppdrag av Trafikverket bygger om stationen, en betydande etapp av Västlänken.

Station Centralen utförs i en samverkansmodell kallad ECI, Early Contractor Involvement, och innebär att NCC i tätt samarbete med beställaren Trafikverket, installatörer och tekniska konsulter genomför projektering och optimerar projektet. Konstruktions- och projekteringsfasen som Eitech medverkar i beräknas att övergå i bygg och genomförande under 2018.

- Samverkansprojekt blir allt mer vanligt och då framförallt i byggbranschen. Med en gemensam fokusering på arbetssätt, samverkan och ekonomi mellan alla leverantörsled är det en väldigt bra arbetsform och något vi förordar i många projekt. Vi på Eitech är övertygad om att fler branscher väljer att tillämpa arbetsformen i större utsträckning i framtiden och möter detta resurs- och kompetensmässigt med en egen enhet – Stora Projekt som även kommer att driva projekt Centralen, säger Magnus Falkman, vd Eitech Electro AB.

Den nya delen av centralen byggs strax norr om Göteborgs nuvarande centralstation och omfattar bland annat en ny pendeltågsstation med två plattformar under jord samt cirka två kilometer tågtunnel i fyra spår. Centralen är en betydande del i Västlänken, en järnväg i tunnel under centrala Göteborg och som på sikt med tre nya stationer ska ge staden genomgående pendel- och regiontågtrafik.

Trafikverket har budgeterat byggnationen till cirka 3 miljarder svenska kronor.