Detaljplan antagen i Barkarbystaden

Vy mot det stora torget där Barkarbystadens västra tunnelbaneuppgång kommer att ligga. Visionsbild: Tovatt 2019

Detaljplanen utgör den fjärde etappen i Barkarbystaden och är den mest centrala delen i stadsbyggnadsprojektet på Barkarby gamla flygfält. Det är här som Barkarbystadens tunnelbanestation med två uppgångar ska byggas tillsammans med 2 200 bostäder, kontor, handel, restauranger, service, förskolor, parker och torg.

– Nu har vi antagit detaljplanen där tunnelbanestationen Barkarbystaden kommer att ligga. Det är en central del och en mycket viktig detaljplan för utvecklingen av den nya staden som växer fram på Barkarby gamla flygfält. Här får tunnelbanestationen Barkarbystaden två uppgångar och runtomkring bygger vi en innehållsrik, attraktiv, modern och hållbar stadsmiljö med den medvetna människan i centrum, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

I kvarteren vid tunnelbaneuppgångarna finns de bästa lägena för kommersiella lokaler och bra förutsättningar för livligt stadsliv med kaféer, restauranger, kultur, konferens, hotell, handel och livsmedelsaffär. De tre torgen som planeras i området har plats för uteserveringar i bra sollägen.

Runt tunnelbanan blir bebyggelsen tätare med högre våningsantal, för att sedan trappas ner i höjd och öppna sig med grönytor mot det befintliga villaområdet Kyrkbyn som gränsar till området. I detaljplanen finns spår från Barkarbyfältets tid som flygplats. Bland annat bevaras den gamla landningsbanans läge och delar av den blir gågata och rekreationsyta i den nya stadsbilden.